Kunda kåret til årets nordlandsdoktor

Nytt om navn
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Rastislav Kunda (f. 1970), i dag overlege ved Århus Universitetshospital i Danmark, er kåret til Nordlandsdoktor’n 2013. Prisen får han fordi han på vegne av alle leger har tatt belastningen ved å stå opp mot uriktige påstander i norsk presse. Saken dreier seg om legers rettsvern og er derfor av stor prinsipiell betydning.

  Sommeren 2010 ble to kirurger ved Nordlandssykehuset utsatt for en mediestorm uten sidestykke i Norge. Både lokale og nasjonale aviser var svært aktive og pågående, og kritikken mot legene var ytterst krevende å håndtere, fordi mye av det avisene skrev fremsto som feilaktig. Begge legene ble eksponert med fullt navn og bilde.

  I ettertid er begge legene «frikjent» av Statens helsetilsyn, og flere av mediene har tatt selvkritikk og erkjent at fremstillingen av saken sommeren 2010 ikke var riktig. Avisa Nordland har imidlertid ikke villet beklage, og Rastislav Kunda gikk derfor til injuriesøksmål mot avisen høsten 2012. Legeforeningen stilte sine egne advokatressurser til rådighet.

  Kunda fikk medhold i Salten tingrett, men dommen er ikke rettskraftig, da den er anket av Avisa Nordland. Ankesaken er berammet til november 2013.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media