Hedret med pris for fremragende forskning

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Sverre K. Steinsvåg (f. 1957), avdelingsleder ved Øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, ble nylig hedret med en pris på 100 000 euro for sitt arbeid med å forske på tvers av spesialitetene. Steinsvåg skulle bare holde et foredrag om hvordan nesen påvirker lungene ved Humboldt-universitetet i Tyskland i mai 2013 da han ble overrasket med forskningsprisen.

  Prisen gikk til ham alene, men han deler den gjerne med andre og mener den er et resultat av godt samarbeid mellom Sørlandet sykehus og sykehusene i Stavanger, Bergen og Trondheim.

  Prispengene, som Steinsvåg forvalter via universitetet, skal brukes til nytt utstyr samt til å frikjøpe flere leger til mer forskning.

  – Vi trenger å stille spørsmål ved etablerte sannheter, for å se hvordan ting henger sammen, konstaterer han.

  Steinsvågs forskning viser at barn med astma har langt trangere passasjegang i nesen enn barn uten astma. Det betyr at det å åpne passasjegangen i nesen, enten ved hjelp av medikamenter eller ved operasjon, har stor betydning for barnets helsetilstand – en nyttig detalj for lungespesialistene.

  – Man kan ikke bare se på lungene hos astmatikeren, siden de må puste med nesen, sier Steinsvåg.

  Forskningen har også vist at barn med væske i ørene ofte ikke har problemer med ørene, men med magen.

  – Vi finner ofte magesyre i ørene på barn som er plaget med væske i ørene. Det samme gjelder dem som sliter med kronisk bihulebetennelse. Det betyr at magesyren går opp spiserøret og over i luftveiene. Da er det magen som er problemet, væsken i ørene er bare symptomet, konstaterer Steinsvåg.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media