()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Professor dr.med. Georg Rajka sovnet inn 16. 3. 2013, 88 år gammel. Med ham er en internasjonalt kjent skikkelse innen faget hudsykdommer borte. Han var født og fikk sin medisinske utdanning i Budapest og kom til Stockholm etter oppstanden i Ungarn i 1956. Der tok han sin doktorgrad i 1964 ved Karolinska Institutet på et arbeid om atopisk eksem, et forskningsfelt som senere gjorde ham til en internasjonalt kjent og respektert forsker og hvor han gjennom en årrekke hadde en ledende internasjonal posisjon. Han kom til Oslo i 1971 som nyutnevnt professor og sjef for Hudavdelingen ved Rikshospitalet i en tid hvor norsk dermatologi i vesentlig grad var en ren klinisk disiplin og hadde mistet nær kontakt med det internasjonale miljø. Det var derfor en lykke for faget og for en helt ny generasjon av norske hudleger at han fikk styre utviklingen i de kommende 24 år.

  Med uvanlige administrative og organisatoriske evner og beskjedne økonomiske midler etablerte han en slagkraftig forskningsavdeling ved Hudavdelingen, som gjorde seg internasjonalt bemerket. Dermatologi ble under hans tid et attraktivt fag både for forskning og for spesialisering til hudlege. Han ga norsk dermatologi et oppsving som brakte faget tilbake og til dels i fronten av internasjonal dermatologisk forskning. Med utrettelig personlig engasjement og entusiasme og blikk for teamwork skapte han kontakt med fagretninger som transplantasjonsimmunologi, biokjemi, fysiologi og patologi. Kontakt med det internasjonale forskningsmiljøet ga stimulans og ringvirkninger som er kommet norsk medisinsk forskning til gode.

  Han arrangerte en rekke internasjonale kongresser, best kjent er de mange symposier om atopisk eksem som i dag bærer hans navn. Foruten en stor egenproduksjon av vitenskapelige artikler og lærebøker har han som lærer, veileder, inspirator og motivator vært en pådriver for yngre norske hudleger. Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og æresmedlem i en rekke vitenskapelige selskaper.

  Professor Rajka var et sjarmerende og varmt menneske som med sin Susanne utgjorde et perfekt team og et alltid gjestfritt vertskap for kolleger og venner.

  Med Georg Rajkas bortgang er en av de mest markante aktører innen norsk dermatologi borte. Hans mål av år er fylt og hans livsgjerning er gjort. Men det er vemodig, og vi er mange som vil savne ham. Vi sitter tilbake med gode minner om en fin personlighet og en fortrolig venn. Våre tanker går til Susanne, Thomas og Anders med familier som har mistet «familiens trygge ankerfeste».

  Fred over Georg Rajkas gode minne.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media