()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Lege Jon Sandmo døde ikke helt uventet natt til onsdag 30. januar på Ullevål universitetssykehus. Han hadde selv gått ut sommeren 2012 og sagt offentlig at han hadde kreft og var forberedt på at tiden han hadde igjen å leve var begrenset.

  Han ble født i Harstad og bodde først noen år i Tromsø, men vokste så opp i Bærum. Jon studerte medisin i Dublin. Han drev praksis på Fevik ved Grimstad i flere år før han etablerte seg på Svalbard.

  Jeg var sammen med Jon da han første gang besøkte Svalbard. Jon falt pladask for stedet. Han begynte som overlege ved Longyearbyen sykehus, men etablerte etter en tid verdens nordligste legekontor. Han fikk interesse for yrkesmedisin og ble spesialist i Skien. Legepraksisen i Longyearbyen var beskjeden, så han begynte etter hvert også som guide med turer for turister. Svalbard4you ble kjent. Han var også bedriftslege.

  Interessen for arbeidsmedisin kom kanskje av forholdene i Longyearbyen. Store Norske Kulkompani drev Svalbard. Også sykehuset. Verkslegene var bedriftens ansatte. Jon skrev en flott bok om legevirksomheten på Svalbard og omtalte alle verkslegene som har arbeidet ved sykehuset. Med sin bok bidro han med et unikt historisk materiale som del av Svalbard og Longyearbyens historie.

  Jon var kjent for sitt engasjement og sto på for sine meninger. Han ble i 2007 valgt inn i lokalstyret på Svalbard på egen politisk liste, Svalbardlista. Det var et nytt kulturhus han var imot. Og der ville han ikke sette sin fot, sa han. Et løfte han nok holdt. Ved neste valg ble han valgt inn på Konsekvenslista.

  Som et siste tegn på sin kjærlighet til Svalbard søkte han om og fikk tillatelse til å få sin aske spredt i Adventdalen. Lokalstyret æret en engasjert Svalbard-entusiast ved å fire flaggene på halv stang onsdag 30. januar.

  Tankene våre går til hans barn og hustru som sitter igjen med sorgen og savnet. Men de har også mange gode minner om en mann av hel ved.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media