Landets beste elv for laksefiske

Lise B. Johannessen Om forfatteren
Artikkel

Altaelva og den største, kjente samlingen av helleristninger i Nord-Europa fra et veidefolk trekker turister til Alta. De første helleristningene ble avdekket i 1973 og er mellom 6 200 og 2 000 år gamle.

Utbyggingen av vannkraftverk og aksjonen «La Alta leve» satt Alta grundig på kartet på 1970-tallet. I dag er det fredeligere tilstander og laksefiske og elvebåtsafari lokker lokalbefolkning og turister til elva.

Yrende folkeliv

Lokalbefolkningen har et spesielt forhold til elva. Årlig samles flere tusen personer til salg av fiskekort. Fra naturens side er Altaelva meget godt egnet for fluefiske, og det er et yrende folkeliv når sesongen starter. Fra 1. – 23. juni er det fritt fiske for lokalbefolkningen, andre må søke om kort for et begrenset antall dager.

Altaelva er med sin laksestamme unik i verdenssammenheng. Det er ALI (Alta laksefiskeri IS) som forvalter og eier fiskeretten i hele elva.

– Vi har over lang tid bygd opp et godt rykte, forteller styreleder Hans Kristian Kjeldsberg. ALI står for salg av fiskekort, utleie av hus og fiskehytter samt 18 gapahuker og har ansvar for vedlikehold og en rekke ulike oppdrag. I 2001 utbetalte de lønn til ca. hundre personer, blant annet stakere, kokker og vakter. Daglig leder Ivar Leinan er ansatt i 100 prosent stilling. I tillegg er det en sekretær i 60 prosent stilling.

De første engelske fiskerne kom til Alta ca. 1830 og hertugen av Roxburghe og hans etterkommere har fisket her siden 1853. Dagens utenlandske fiskere kommer hovedsakelig fra USA og England.

Mange tvister om fiskeretten

Elva har en lang og interessant historie. Det første interessentskapet ble etablert i 1725 og dagens vedtekter er fra 1880. Det har vært mange tvister om fiskeretten, og flere er avgjort i høyesterett.

Grunnlaget for medlemskap er at man er fylt 18 år, bor innen et nærmere beskrevet geografisk område og er eier eller bruker av fra 6 – 7 dekar jord der man høster gras eller poteter.

Anbefalte artikler