Hjerneflukt bekymrer

Lise B. Johannessen Om forfatteren
Artikkel

Enkelte rike land møter noen av sine behov for helsepersonell ved å  rekruttere disse fra fattige land. I store områder av Afrika, Asia og deler av Sør-Amerika samsvarer ikke tilgjengeligheten på helsepersonell med størrelsen på befolkningen.

Illustrasjonsfoto Colourbox

38 % av Sør-Afrikas leger jobber i utlandet. Tilsvarende tall for Ghana er 29 %, fra Angola 19 % og fra Nigeria 12 %.

– Dette er alle land der sykdomsbyrden er høy og arbeidsstyrken innenfor helsesektoren utilstrekkelig, sier president i Verdens legeforening (WMA) Dr. Cecil Wilson. – Kort sagt er dette land som minst har råd til en slik hjerneflukt, sier han.

Store ulikheter

Dr. Wilson trakk frem den store ulikheten i tilbudet på helsetjenester på verdensbasis under et innlegg på All Nepal Medical Conference i Kathmandu. Av de om lag 200 landene i verden, har bare de 40 økonomisk utviklede et organisert helsevesen. Flertallet av verdens befolkning vil aldri se en lege i hele sitt liv.

Vurdert etter den globale sykdomsbyrden i ulike regioner har Afrika med 25 % av sykdomsbyrden, mindre enn fem % av den globale arbeidsstokken og bruker minimalt på helsetjenester.

I motsatt ende har USA med bare 10 % av sykdomsbyrden, 38 % av den globale arbeidsstokken og bruker mye på helsetjenester. 34 % av legene i New Zealand, 32 % i Storbritannia og 28 % av legene i USA er utdannet i utlandet.

Anbefalte artikler