()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Dag Riise druknet under en skitur på mjøsisen 17. 1. 2013, like før han skulle fylle 81 år. Vi er mange som har mistet en ledestjerne, en god venn og kollega.

   Dag ble øyespesialist i 1966, og sjef for øyeklinikken i Hamar i 1970. Der var han i 27 år. Han byggde opp et markert faglig miljø med nye behandlingsmåter og søkelys på effektiv pasienthåndtering. Dags inkluderende og stimulerende lederstil tiltrakk dyktige medarbeidere. Han utviklet et faglig kraftsentrum som vakte oppmerksomhet med kvalitet og økning i behandlede pasienter, og sto for en lang rekke publikasjoner og foredrag.

  Han arbeidet også internasjonalt som øyelege og organisator av nye sykehus, og var rådgiver ved internasjonale helseprosjekter. Han var engasjert i prosjekter i Nepal, Nicaragua, India, Uganda og på Grønland. Mange blinde og svaksynte fikk synet tilbake med enkle operasjoner for grå stær, med lokalt opplærte operatører. Sykehuset Dag etablerte i Nepal, opererer nå over 40 000 personer per år.

  Dag var et organisasjonsmenneske innen kultur og miljøpolitikk. Mer enn de fleste etterlevde han det han talte. Han satt for Venstre i Hedmark fylkesting og Hamar kommunestyre. Han engasjerte seg for bymiljø, og bysykler ble en av hans fanesaker. I historielaget, Pensjonistuniversitetet og Rotary var han aktiv bidragsyter og pådriver, og mottok flere priser for sin innsats.

  Dag hadde engasjement og klokskap langt utover øyefaget, med bred viten om geografi, historie, skjønnlitteratur, film, sang og musikk. Han fikk se verden på sitt vakreste og på sitt mest urettferdige. Vi har aldri hørt ham si et vondt ord om andre mennesker. Han var raus med egen kunnskap og en mentor for mange. Dag var ivrig O-løper, og bær- og sopplukker. Du kunne ofte møte ham syklende i Hamar eller treffe på ham en tidlig morgen i svømmehallen. Om vinteren trakk skiturer i Vangsåsen og på Mjøsisen.

  Hans barndomshjem, en arkitektonisk perle tegnet av Sverre Aasland, ble fredet på 1990-tallet etter en omfattende restaurering belønnet med Maihaug-prisen. Hjemmet var åsted for utallige huskonserter og nasjonale og internasjonale besøk. Sammen med sin kjære Ruth skapte han et varmt og inkluderende hjem for barn, barnebarn og svigerbarn. Våre tanker går i disse vanskelige dager spesielt til dem.

  Med sin kunnskap, sitt store medmenneskelige engasjement og sin nesten selvutslettende beskjedenhet ble han for svært mange selve prototypen på et godt menneske og en dyktig øyelege.

  I 2004 ble han tildelt Kongens fortjenestmedalje i gull, og Hedmark legeforenings hederspris i 2010. Dag Riise etterlater seg mange gode minner, og er dypt savnet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media