Verdens største utvekslingsprogram for medisinstudenter

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Gjennom Norsk medisinstudentforening (Nmf) og International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) får medisinstudenter verden over sjansen til å reise på utveksling, både klinisk og forskningsrelatert.

  En gjeng fornøyde utvekslingsstudenter. Foto privat
  En gjeng fornøyde utvekslingsstudenter. Foto privat

  Programmet for klinisk utveksling ble etablert for 60 år siden og er i dag verdens største studentdrevne utvekslingsprogram. Hvert år reiser mer enn 8 000 medisinstudenter til sykehus i andre land og hospiterer i en måned. Forskningsutveksling i IFMSA er også veletablert med mer enn 60 involverte nasjoner og rommer en rekke forskjellige forskningsprosjekter, både kliniske og basale. Denne typen utveksling er nyetablert i Norge, og vi har som mål å videreutvikle denne.

  Fremmer kulturell forståelse

  Fremmer kulturell forståelse

  Hensikten med begge typer utveksling er å fremme kulturell forståelse og samarbeid mellom medisinstudenter og annet helsepersonell verden over, samtidig som studentene får et unikt innblikk i andre lands helse- og utdanningssystemer og forskningsmetoder. I tillegg til det faglige opplegget arrangeres det også sosialt program.

  På klinisk utveksling tar vi i mot omtrent 30 studenter hver sommer, samtidig får 40 norske medisinstudenter reise på utveksling til utlandet. Interessen rundt forskningsutvekslingen er stor med hele 37 søkere på ti plasser. Vi har mulighet til å sende minst ti til dersom vi skaffer tilsvarende antall forskningsprosjekter i Norge.

  Studentene vi tar i mot, kommer fra blant annet Brasil, Spania, USA og Japan. De forventes å snakke godt engelsk, og de må ha startet med kliniske fag. Utgifter for kost og losji dekkes av Nmf eller, om mulig, av mottakende sykehus/forskningsinstitusjon.

  Basma Abd El-Salam fra Egypt var i Norge på klinisk utveksling sommeren 2012. «Det var den beste måneden i mitt liv, jeg likte meg virkelig i Norge! Tiden der var karakterbyggende og økte selvtilliten min. Jeg hospiterte ved kardiologisk avdeling, Rikshospitalet. Staben var veldig hjelpsom og tålmodig og jeg fikk oppleve og lære masse. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk denne fantastiske muligheten. Den har hatt stor betydning, både personlig og profesjonelt».

  Trenger utvekslingsplasser i Norge

  Trenger utvekslingsplasser i Norge

  Vi ønsker at flere norske studenter får sjansen til å reise på utveksling. I følge IFMSA-vedtekter må en viss andel av kontraktene vi skriver med andre land være bilaterale. Skal vi oppnå dette, trenger vi flere utvekslingsplasser i Norge. Til dette trenger vi din hjelp! Kunne du tenke deg å ha hospitanter på ditt legekontor, kliniske avdeling eller forskningslaboratorium? Vi håper i hovedsak å komme i kontakt med leger og forskere/veiledere som befinner seg i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Har du lyst og mulighet til å ta i mot studenter, kontakt nmsa.neo@gmail.com (klinisk utveksling) og/eller stefan.rand89@gmail.com (forskningsutveksling)

  IFMSA er representert i mer enn 108 land og har i overkant av 1,2 millioner medlemmer. Organisasjonen er anerkjent av FN som det offisielle verdensforumet for medisinstudenter og samarbeider tett med Røde Kors, Leger Uten Grenser og World Medical Association.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media