Gir blinde retten til syn

Artikkel

– I Afrika er over sju millioner mennesker blinde som følge av øyesykdommer det er mulig å behandle og forebygge med enkle midler. Blindheten er med andre ord unødvendig, sier spesialist i indremedisin og fastlege Trine Jacobsen.

– Grå stær står for over halvparten, mens 15 % skyldes glaukom. Gjennom et enkelt inngrep, som tar ca. ti minutter og koster omlag 200 norske kroner, opererer legene pasienter med grå stær, slik at de får synet tilbake. Blindhet som følge av grønn stær forebygges gjennom behandling med øyendråper eller en form for laserbehandling.

– Denne behandlingen krever øyekirurger, og når vi vet at 65 % av afrikanske øyeleger emigrerer, er situasjonen vanskelig. Derfor er jeg aktiv i organisasjonen Right to Sight, som har sitt utspring i Irland. Organisasjonens formål er å samarbeide med lokale øyekirurger og sykehus. Right to Sight støtter opplæring og videreutdanning av øyekirurger slik at de får muligheten til å behandle flest mulig blinde pasienter.

Dette er et flott tiltak som jeg virkelig brenner for. Right to Sight har en «Robin Hood»-filosofi, hvor pasienter med penger betaler mer, slik at fattige pasienter kan få operasjonen gratis. Slik bygges bærekraftige øyehelsetjenester.

Organisasjonen har stasjonære klinikker, men også Outreach camps som er mobile øyeklinikker som oppsøker fjerntliggende områder og gir øyehelsetjenester til en befolkning som normalt ikke ville fått behandling. Norske øyeleger er sterkt engasjert i foreningen.

– Nå reiser snart norske øyeleger til Kenya for å gi opplæring til afrikanske kolleger. Dette er flott! Interesserte kan lese mer om prosjektene på www.righttosight.no, sier en engasjert Trine Jacobsen.

Anbefalte artikler