Hvordan få en vei oppkalt etter seg

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Av og til kan vel noen hver føle at utakk er verdens lønn. Uansett hvor mye vi synes vi legger oss i selen for våre pasienter, er det langt mellom blomsterbukettene og vinflaskene som uttrykk for takknemlighet fra en mer og mer kravstor befolkning.

  I tidligere tider var det nok annerledes!

  På en tur på Finnskogen kom jeg over et skilt, satt opp av Åsnes Finnskog Historielag. Min forgjenger Albert Smith Bjørneby (1878 – 1959) ble ansatt som kommunelæge i Åsnes i 1915. Han etterlot seg mange anekdoter og spennende historier. Flere eldre pasienter kan fortelle om hvordan han utøvde sitt virke og hvilke knep han brukt for å overleve i en svært strabasiøs og travel praksis. Var det ekstra fullt på venteværelset, ba han med myndig stemme alle som ikke var «ordentlig syke» om å dra hjem med én gang. Det ville trolig blitt glissent på venterommene i våre dager dersom dr. Bjørnebys metode skulle innføres – vi lever i en tid hvor vi i stor grad driver med kontroller og forebygging av sykdom.

  Albert Smith Bjørneby var nok både fryktet og elsket av sine pasienter.

  Han har fått oppkalt ikke mindre enn to veier etter seg i kommunen. Den ene befinner seg midt i Flisa sentrum, den andre langt inne på Finnskogen. Det var der han utførte sin heroiske appendektomi på kona til Kynndammer’n, slik det er beskrevet på skiltet. Historien er også blitt meg fortalt av flere pasienter, hvorav den ene var datteren til kvinnen som holdt fjøslykten mens dr. Bjørneby opererte – så at blindtarmen ble fjernet, er det nok ingen tvil om!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media