Kommentar

Ekte skremselsbilder, ikke falske

Tore Nicolai Fjelldal
?
Interessekonflikt:  Ja

Viktig tema, sann problemstilling. Som pasient merker jeg lange ventetider, stengte dører og sviktende spisskompetanse som symptomer på et helsevesen med influensa. Jeg ble syk med kronisk influensa-lignende infeksjon selv i januar 2009. Sommeren 2009 henviste Volvat legevakt til nevrologtime som gav generell CFS-diagnose. Et halvt år etter utbrudd, ett år etter dette, henviste Volvat legevakt til offentlig rehabiliteringsopphold. Sommeren 2010, jeg fikk "lurt meg" inn til et nyoppstartet diagnoseopplegg ca. til nyttår 2010/2011, og nå har jeg enda en halvtårsventing mellom poliklinikk og dagpost før endelig diagnostisering starter i august? Innimellom har jeg hatt flere relevante spesialisttimer men hver sine halvtårsventinger (endokrinolog, revmatolog, allergispesialist). Jeg mangler fortsatt relevante infeksjonstester, og det surkler fortsatt i halsen. Det er jo helt vanlig at CFS-pasienter har infeksjoner, og det er jo helt uvanlig at pasientene utredes for dette. Så vidt jeg kjenner til kan slike infeksjoner være selve CFS for flere.
At alle relevante prøver og spesialisttimer krever 6 måneders ventetid for hver enkelt er en gåte for meg. At Audun Lysbakken kan snakke om falske skremselsbilder vitner først og fremst om at han ikke trenger langvarig sykehusbehandling.
Hilsen en som setter stor pris på alle de legene som prøver å hjelpe, tross at kunnskapen om sykdommen er fraværende.
Jeg ligger nå på vippen til å melde meg som kursholder om CFS, og jeg håper utredning og behandling av sykdommen kommer innenfor min og andres rekkevidde raskt. I tillegg er Rituximab og andre immunoglobulin-medisiner på vei, disse burde kun virke på en gruppe av pasientene, det stemmer godt med de resultatene vi ser i dagens forsøk av Mella og Fluge. For de som måtte tro at Mella og Fluge driver useriøs forskning på hypokondere er det utelukkende vitne om at de ikke vet hva CFS er og hva Mella og Fluge jobber med. De har en seriøsitet som skiller seg positivt fra mye annet jeg leser i PubMed, og de entret fagfeltet uten sterke meninger om sykdommens kontroversielle sider og "to leirer".

Published: 27.05.2012
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media