Diagnosen
– I januar 1943, da du var 14 år gammel, fikk du diagnosen lungetuberkulose. Husker du hvordan du opplevde å få diagnosen?
– Jeg erindrer ikke at jeg tok det tungt, for tiden selv var så tragisk med krig og forferdelige hendelser. Min far hadde vært i fangeleiren Falstad der han ble torturert. I 1943, på ettersommeren, ble han igjen arrestert og sendt i fangenskap til Tyskland. At jeg i denne tiden fikk tuberkulose, påkalte ikke stor oppmerksomhet. Mange hadde det så uendelig mye verre. På en måte ble krigen en slags stabiliserende faktor i mitt liv fordi den ga mitt problem rett perspektiv. For øvrig fikk andre mennesker rundt meg andre alvorlige diagnoser, polio og difteri for eksempel. Til forskjell fra tuberkulose, der stillhet og tabu lå over det hele, var dette sykdommer som ikke hadde et tabu knyttet til seg, forteller han.
I de første to årene lå Dag Skogheim hjemme, isolert på et eget rom. Han hadde to yngre søstre. De måtte ikke bli smittet. Hans mor, med mannen i tysk fangenskap, la ned mye arbeid for å skaffe ham næringsrik mat, noe man mente var helt avgjørende i behandlingen av tuberkulose. Båndene til kamerater og kjente ble kuttet.
– Men det var et unntak: Jeg hadde en kamerat som kom nesten hver dag. Han trosset besøksforbudet, han var ikke redd tuberkulose. Han arbeidet i et sykkelverksted og kom hver ettermiddag etter arbeidsdagens slutt. Han kom ikke for å være «snill», men for å snakke om alt han hadde observert i løpet av dagen. Han berettet livlig, dette var spennende! I meg fikk han et glupende nysgjerrig publikum. Via min kamerat hadde jeg alltid oversikt over det som skjedde i den lille kystbyen. Fra den tid har jeg beholdt mitt sterke vitebegjær, jeg er nysgjerrighet på alt den dag i dag, betror Dag Skogheim meg mens vi nyter varm te i vakre keramikkrus med lekre små vannbakkels hans kone har satte frem.
– Slik var det bare og jeg erindrer det ikke som noen katastrofe, slår han fast uten dramatikk.
– Men hvordan klarte du å holde ut å ligge isolert på et rom i to år? Ungdom har jo et stort behov for nye impulser og et sosialt liv.
– Jeg vil si det slik: Jeg hadde for lengst oppdaget språksymbolenes verdier. Jeg leste alt som var å oppdrive og jeg utviklet en fabelaktig leseferdighet. Tro meg når jeg sier at jeg klarte å lese to sider samtidig! Dagene ble fylt med lesing, men helt usystematisk – aviser, blader, bøker.
– For meg synes det som du fant en form for terapi i det å lese?
– Det ble bare sånn. Legen hadde sagt at jeg måtte ligge mest mulig. Det var definitivt. Under disse omstendighetene utviklet jeg nok vanen, trangen, det avgjørende ved det å lese. Da behøvde jeg ikke mer. Foreldrene mine var lesende mennesker. De abonnerte på aviser og blader og kjøpte bøker til meg.