Optimist og aktivist

Artikkel

Gynekolog Margit Steinholt (54), leder Tromsø Mineskadesenter, et aksjonsforskningssenter som jobber med traume- og fødselsomsorg på landsbygda i fattige land i Asia. – Bedre kår for verdens kvinner og barn er noe som opptar meg både i yrkeslivet og privat, og det er et privilegium å kunne jobbe med mødrehelse på full tid. De fleste norske kvinner er dessverre ikke klar over hvor heldige vi er som er født akkurat i dette landet og i denne tidsalderen. Da min mor kom til for vel 80 år siden, var mødre- og spebarnsdødeligheten like høy i Norge som i de fattigste landene i dag. Døde mødre er en ufattelig tragedie.

Lokalavdelingslederen i Nordland er medlem av Legeforeningens utvalg for global helse og tidligere konserntillitsvalgt i Helse Nord. – Politikk og helse henger i hop, derfor er jeg også aktiv lokalt og har vært mer eller mindre fast representant for Rødt i kommunestyret siden 1991. Jeg provoseres av likegyldighet og lever fremdeles i en slags naiv forestilling om at jeg bidrar til å forandre verden til et litt bedre sted å være, sier hun.

– De fire ungene mellom 17 og 25 er min største lykke og prestasjon. At alle er engasjerte enten politisk eller organisatorisk gleder meg – da tenker jeg at jeg har lykkes som mor til tross for manglende heimebakst og ryddig hus.

– Foretaksmodellen er en helsepolitisk katastrofe fordi den brakte markedstenkningen inn i helsevesenet for alvor, mener Steinholt. – Helse kan aldri bli butikk – tilgang til nødvendige helsetjenester er en menneskerettighet. Så enkelt er det faktisk! slår hun fast.

Anbefalte artikler