EUROHAND 2011 – stort løft for liten forening

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Norsk forening for håndkirurgi var i mai vertskap for mer enn 1 300 deltakere på EUROHAND 2011 – den europeiske håndkirurgiske kongressen.

  Lars Eldar Myrseth med frue Janne, Hebe D. Kvernmo og Oslos ordfører Fabian Stang i Oslo rådhus. Foto Anders Hammer
  Lars Eldar Myrseth med frue Janne, Hebe D. Kvernmo og Oslos ordfører Fabian Stang i Oslo rådhus. Foto Anders Hammer

  Arrangementet var et fellesarrangement med EFSHT, den europeiske håndterapiforeningen, og ble arrangert i Oslo fra 26. – 28. mai.

  – Vi må medgi, at vi i Norge ennå ikke har kommet dit at hovedoppgaven vår er å utdanne spesialiserte håndkirurger. Derimot utdanner vi i hovedsak allroundortopeder og plastikkirurger som også driver med håndkirurgi. Dette har også preget våre kurs så langt og var også fokuset for Nordisk ortopedisk forenings «Instructional Course in Hand- and Wrist Fractures» som vi arrangerte i Tromsø i fjor høst, forteller foreningens leder Hebe D. Kvernmo.

  – Styret i foreningen som kun teller 79 medlemmer, er tydelige på at kunnskap og visdom utenfra er nødvendig for foreningens videre utvikling, sier Kvernmo. – Vi er takknemlige for at FESSH (den europeiske håndkirurgiske foreningen) hadde tro på at vi kunne få til en flott kongress, sier hun.

  Skaper gode relasjoner

  Skaper gode relasjoner

  – Slike kongressarrangementer som EUROHAND 2011 gir unike muligheter, blant annet kunnskapsutveksling med internasjonale kolleger gjennom gode faglige diskusjoner, styrking av gamle vennskap og åpning for nye bekjentskaper, sier Hebe Kvernmo. – I tillegg til relasjonene mellom enkeltmedlemmer i vår nasjonale håndkirurgiske forening og håndterapiforening med våre internasjonale kolleger, gir arrangement som dette også våre nasjonale foreninger en unik mulighet til å etablere gode relasjoner med de internasjonale foreningene. Slike relasjoner åpner for deltakelse i internasjonale konsensusprogrammer og andre viktige fagarrangementer som vi anser som viktig i vår bestrebelse etter å gi pasientene våre enda bedre behandling.

  – Vi er svært fornøyde med gjennomføringen av kongressen. Det var et strømlinjeformet arrangement, med et sterkt faglig program og en flott sosial ramme, som vi er stolte av. At deltakerantallet skulle overstige 1 300, og flere hundre flere enn hva vi hadde drømt om, er selvsagt også flott. Lovordene har da også vært mange, sier en svært fornøyd leder for håndkirurgene.

  Vårens vakreste eventyr – i år på Youngstorget!

  Vårens vakreste eventyr – i år på Youngstorget!

  – Jeg er kjent med at det finnes kolleger som uforståelig nok finner glede i å løpe Oslo Sentrum/Holmenkollen tur/retur (i alle fall påstår de hårdnakket at det er slik), sier  Lars Eldar Myrseth, leder av arrangementskomiteen. – I år var det, i hvert fall for håndkirurgisk interesserte kolleger, noe helt annet som bør få karakteristikken «Vårens vakreste eventyr», sier han.

  – Ideen om at Norge skulle kunne arrangere den store europeiske håndkirurgikongressen oppsto en eller annen gang vinteren 2005/06 og skal tilskrives Magne Røkkum som daværende leder i Norsk håndkirurgisk forening, forteller Myrseth. Etter diskusjoner i styret og blant kolleger ble vi enige om å søke, og undertegnede skulle være «kongresspresident» i fall vi skulle få tildelt kongressen. Vi forsøkte oss første gang under FESSH-kongressen i Glasgow våren 2006 – og ble nokså kontant nedstemt. Vi slikket våre sår, bestemte oss for ikke å gi opp i første motbakke, finpusset søknaden – og under kongressen i Aten i 2007 ble vi tildelt oppdraget, forteller han.

  Gode støttespillere

  Gode støttespillere

  – Først etter at vi hadde fått aksept for søknaden kom vi på at 2011 ville bli et år der tradisjonen tilsa felles arrangement med håndterapeutene. Heldigvis sluttet det norske håndterapimiljøet, etter beundringsverdig kort tenkepause, helhjertet opp om prosjektet og har vært uunnværlige støttespillere under hele forberedelsesprosessen, sier han.

  Arrangementskomiteen har bestått av håndkirurgimiljøet i Oslo, i praksis kolleger fra Ullevål og Rikshospitalet. Kolleger fra andre deler av landet, spesielt de til enhver tid sittende styrer i håndkirurgisk forening, har vært viktige «sparringpartnere», og kolleger fra hele landet stilte velvillig opp, dels på kort varsel, som moderatorer under selve kongressen.

  – Det har vært mye jobb, men takket være glimrende samarbeid med profesjonelle samarbeidspartnere og takket være en beundringsverdig dugnadsånd blant kollegene har det gått bedre enn fryktet, sier Myrseth.

  – Den gledeligste erfaringen ved å ha fungert som en slags koordinator for dette har vært å se hvor lette folk er å be. Vi har invitert gjesteforelesere fra øverste hylle og de har uten unntak vært imøtekommende og generøse og stilt opp, og dette er folk med fulle avtalebøker og stor pågang, sier Myrseth.

  – Det har vært en enestående erfaring å få være med på en slik kjempedugnad som dette, og jeg håper og tror at det vil gi håndkirurgien i Norge et løft, avslutter han.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media