()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Mind gap, en interaktiv utstilling om hjernen og hjerneforskning i Norge, ser dagens lys 16. april.

  Henrik Treimo viser frem modellen av den 400 m² store utstillingen. Foto Lise B. Johannessen
  Henrik Treimo viser frem modellen av den 400 m² store utstillingen. Foto Lise B. Johannessen

  – I utstillingen på Teknisk Museum vil publikum få en sanselig og engasjerende opplevelse, forteller prosjektleder Henrik Treimo. – Vi skal ikke bombardere publikum med fakta, men invitere dem til å sanse med hele kroppen. Interaktiviteten består i tilstedeværelse, og ønsket er at publikum gjennom sansene skal gjøre seg erfaringer som settes i sammenheng med hjernen, hjerneforskning og nevrologiske sykdommer. Samtidig vil utstillingen være en arena for å starte diskusjoner, og det vil bli avholdt en rekke arrangementer i løpet av utstillingsperioden.

  Universitetet i Oslo som feirer 200 år i 2011, er hovedsamarbeidspartner for utstillingen. – Universitetet ønsker å tematisere realfagene og valget falt på hjernen og hjerneforskning, sier Treimo. Han forteller at de støttet seg tungt på fagmiljøene under planleggingen av utstillingen, blant annet nevromiljøene ved Oslo universitetssykehus, ved Haukeland, ved NTNU og Norsk nevrologisk forening. Legeforeningen, Forskningsrådet samt flere andre instanser er blant dem som også har bidratt økonomisk.

  – Gjennom utstillingen får forskerne forklare seg gjennom ulike medier. Vi har med oss ca. tjue forskere i prosjektet samt åtte personer med sykdomserfaring, forteller Treimo.

  Publikum er hovedpersonen

  Publikum er hovedpersonen

  Henrik Treimo forteller at museet er svært godt fornøyd med at de har fått den verdensberømte amerikanske teaterregissøren og scenografen Robert Wilson til å designe utstillingen. Han er kjent for å legge stor vekt på det sanselige i sine prosjekter. Wilson vil at mye skal bli opp til publikum selv når de skal tillegge seg kunnskap om hjernen og hvordan den virker. Sanser, motorikk, følelser og hukommelse står sentralt. Utstillingen er som en scene der publikum er aktøren, og Wilson har tatt i bruk elementer fra teaterets verden både i arkitektur, maling, lys, skulptur, musikk og koreografi.

  Legeforeningen har i forbindelse med sitt 125-årsjubileum inngått et samarbeid med Teknisk Museum og vil høsten 2011 arrangere en åpen publikumsrettet dag med ulike aktiviteter der Mind gap vil være et viktig element.

  Utstillingen vil stå ut 2012. – Vi håper mange benytter anledningen til å oppleve denne spennende og unike utstillingen, sier Legeforeningens generalsekretær Geir Riise.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media