()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Arvid Johan Holen døde 13.11. 2010, nær 82 år gammel. Vi har mistet en av pionerene som var med på å gjøre Molde sjukehus til en god arbeidsplass, en institusjon med et faglig godt rykte og en kunnskapsbedrift som vakte oppsikt. Arvid Holen var preget av en grenseløs faglig «nysgjerrighet» og en åpenhet for det nye som kom hans medarbeidere til gode.

  Han var kapteinen som viste retningen. I det daglige fikk vi seile skuta. Men han var alltid der når farvannet ble urent og de vanskelige avgjørelsene skulle tas. Da sto han sammen med oss, traust, trygg og tålmodig. Lyttende sørget han for at saken ble belyst fra mange kanter og at alle ble hørt i diskusjonen. Holen så sine medarbeidere og var stolt av dem.

  Han var odøling som ble romsdaling. Preget og stolt av sin innlandsbakgrunn ble han glad i Nord-Vestlandet. Her fikk han bygd en avdeling, styrket et sykehus og preget generasjoner av ambulansepersonell, sykepleiere og leger.

  Holen ble «hentet» til sykehuset i Molde i 1969 og var da den første anestesilegen i Møre og Romsdal. Etter medisinstudiet jobbet han innen det kirurgiske faget ved sykehusene på Tynset og i Levanger og ble spesialist i kirurgi. Imidlertid valgte han å spesialisere seg innen det forholdsvis nye faget anestesi. Anestesifaget var i sterk vekst og omfattet, ved siden av arbeidet på operasjonsstuene, både smertebehandling, intensivmedisin og akuttmedisin. Utdanningen fikk han ved Aker sykehus, og han ble en del av den andre generasjonen med anestesileger som var preget av sterke personligheter med stor faglig bredde. Arvid Holen var en «brei» og erfaren anestesilege da han kom til Molde. Sykehuset og medarbeiderne tok imot han med åpne armer. I løpet av få år bygde han en stor og god avdeling med akuttmottak, postoperativ-/intensivavdeling og anestesiavdeling. I tillegg drev han med avansert smertebehandling. Gjennom sitt nettverk fikk han også nasjonale oppdrag blant annet innen kvalitetssikring. Han gikk av som avdelingens leder i 1993, en avdeling med høy faglig standard og som hadde gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt.

  Arvid var et renessansemenneske. Ved siden av faget elsket han musikk og var selv en utøver. Han trimmet hjernen som deltidsstudent i matematikk og var «ornitolog». Han elsket ord og ordenes opprinnelse. De gode samtalene og diskusjoner var også hans arena. Vi er et stort antall medarbeidere som er takknemlige for å ha blitt lært opp på hans avdeling, blitt inspirert av hans tanker og for at han ga oss mulighet til faglig og personlig utvikling. Men først og fremst var han pasientens talsmann og venn.

  Arvid Holens ideer, visjoner og verdier lever videre. Det lyses fred over hans minne.

  På vegne av tidligere og nåværende kolleger på Akuttavdelingen, Molde sjukehus

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media