På tide å feie for egen dør?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Klima=Helse! – en informasjons- og holdningskampanje rundt dagens største globale helseutfordringer.

  Hva er Klima=Helse!-prosjektet?

  Hva er Klima=Helse!-prosjektet?

  Som om ikke allværsjakkekledde, sekk- og matpakkebærende, syklende medisinstudenter var politisk korrekte nok, har vi nå opprettet et prosjekt som omhandler klimaendringer og de påfølgende globale helseutfordringene.

  Vi blir stadig påminnet om klimaendringer verden over, om økosystemer som ødelegges, tørke som driver befolkningen på flukt, og om elver som går grunne eller flommer over og etterlater millioner langs breddene uten bosted og jobbmulighet.

  Her i Norge har vel de fleste ikke kjent særlig mye til noen klimaendring. Derfor er det lett å føle en avstand eller maktløshet overfor problemet, og slå seg til ro med at man ikke kan gjøre noe med det uansett.

  Når man oppretter et prosjekt rundt et så stort tema, og uten et kortsiktig og nødvendigvis målbart resultat i sikte, gjelder det å holde tungen rett i munnen.

  Eksisterende og nye globale helseutfordringer

  Eksisterende og nye globale helseutfordringer

  For å ikke snuble i for mye klimaprat, har man holdt fokus på de faktiske helsekonsekvensene som de forskjellige klima- og miljøendringene har innenfor seks hovedområder: 1) endrede sykdomsmønstre, 2) mangel på mat, 3) mangel på vann og sanitære forhold, 4) naturkatastrofer, 5) dårlige bosettningsforhold og 6) migrasjon og overbefolkning.

  Informasjon og statistikk er hentet fra rapporten Managing the health effects of climate change hvor the Lancet og UCL erklærte klimaendringer som den største globale helsetrusselen i vårt århundre (2). Informasjon er også hentet fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og transnasjonale prosjekter som kartlegger regional sårbarhet og hvordan de kan forhindre og tilpasse seg de ulike utfordringene.

  Internasjonalt studentsamarbeid

  Internasjonalt studentsamarbeid

  Prosjektgruppen består av studenter fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Nmf Utland. Prosjektet er også presentert på internasjonale medisinstudentmøter i utlandet hvor nye land, fra Danmark til Aserbadjan, er blitt vervet. Disse er i ferd med å opprette sine egne prosjekter og å ta del i et internasjonalt prosjekt rundt dette temaet. I forkant av København-møtet i desember 2009 ble det overlevert et klimaopprop til Erik Solheim, og artikler på saker som astma, vannmangel, og denguefeber er publisert i Æsculap (3). Det er også opprettet en egen klimablogg med sammendrag fra Lancet-rapporten, og en animasjonsfilm er under utvikling.

  Grønne fakulteter og sykehus?

  Grønne fakulteter og sykehus?

  Kampanjen har gått bort fra bare å informere om helseutfordringer, til å gi et lite spark mot en grønnere livsstil – først og fremst i våre egne hjem, men også på våre egne fakulteter. «Små steg»-kampanjen vil bl.a. redusere mengden PBL-ark og øke resirkuleringskapasiteten ved fakultetet i Oslo. Nmf har meldt seg inn i 10 : 10 kampanjen (en internasjonal bevegelse som handler om å kutte CO2-utslippene med 10 % i løpet av 2010, med samarbeidspartnere som Microsoft, The Guardian, Snøhetta og Oslo Kommune.)

  Og sist, men ikke minst, hva med sykehusene? De er uten tvil enorme energiforbrukere og avfallsprodusenter. I stedet for å kaste stein i glasshus og kreve en sunnere livvstil av befolkningen, er det vel på tide at selv sykehussektoren går over til mer miljøvennlige energiformer og endrer sin avfallspolitikk.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media