Mobile Meds’ – for alle som går med en grenseløs lege i magen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Mobile Meds reiser ut med denne bilen. Foto privat
  Mobile Meds reiser ut med denne bilen. Foto privat

  Du sitter på lesesalen ved et av Norges universiteter. Hodet er begravd i bøker om sitronsyresyklus og ketonlegemer. Etter et noen år på medisinstudiet har du lært mye. Du har pugget til kvalmen tok deg før siste eksamen. Du traver gangene i hvitt på norske sykehus der du ser norske pasienter og «norske sykdommer» og blir etterhvert flink til å kjenne igjen angina pectoris og dype venetromboser. Men du vet at medisinen er så mye mer. «Hvordan lære mer om det som skjer utenfor Norge?» tenker du, «om helsesystemer i et annet land?» og «kan jeg være til noen nytte?»

  En skjevfordelt verden

  En skjevfordelt verden

  Nmfs utvekslingsprosjekt Mobile Meds´gir studenter muligheten til å lære mer om helsevirkeligheten i Sør-Afrika og å bidra til at befolkningen i slumbyene, såkalte townships, mottar helsehjelp. Håpet er at studentene kommer hjem med økt engasjement og kunnskap for å gjøre noe med den ulikheten og urettferdigheten som preger verden i dag. Helsesektoren er intet unntak.

  Det skal jobbes på mobile klinikker

  Det skal jobbes på mobile klinikker

  Prosjektet er et samarbeid med den Sør-Afrikanske organisasjonen SHAWCO som er tilknyttet Universitetet i Cape Town. Organisasjonen engasjerer hundrevis av frivillige studenter i ulike typer sosialt arbeid. De sør-afrikanske medisinstudentene har ferie i juli og da tar de norske studentene over de mobile klinikkene som går ut til townshipene for å tilby tilnærmet gratis helsehjelp til befolkningen. Studentene tar i mot pasienter, undersøker og foreslår tentativ diagnose, alltid under tilsyn av lege. Nmf arrangerer også i samarbeid med SHAWCO, forelesninger om tilstander man møter på klinikkene, om sosialt entrepenørskap og global ulikhet, etikk og helse.

  Populært prosjekt

  Populært prosjekt

  Prosjektet gikk av stabelen første gang sommeren 2009 og responsen var overveldende med over hundre søkere til bare tolv plasser – åtte kliniske og fire prekliniske. 2010 ble ikke noe unntak, med samme antall søkere. De prekliniske studentene får ansvar for venteromsundervisning der de skal holde presentasjoner for pasienter og gi råd knyttet til helse. Opplegget her bygger på erfaringer fra en lokal undervisningsorganisasjon i Cape Town. De kliniske studentene har hovedansvaret for konsultasjonene.

  Store forventinger og gode sko

  Store forventinger og gode sko

  Aslak W. Kristoffersen som studerer i Trondheim, deltok i Mobile Meds’ 2010. Neste år skal han studere tropemedisin ved Liverpool School of Tropical Medicine.

  Aslak W. Kristoffersen. Foto privat
  Aslak W. Kristoffersen. Foto privat

  – Jeg søkte fordi jeg ønsker å oppleve noe annet. Kun 0,07 % av verdens befolkning bor i Norge. Et godt utvalg av disse møter vi gjennom uketjeneste, utplassering i lokalsykehus og i turnus. Hva med de resterende 99,93 %, spør han. Han gledet seg til møte med pasientene, å lære mer om infeksjonssykdommer, og å møte problemstillinger som ikke er like vanlig i Norge.

  Det var heller ikke negativt at fotball-VM i Sør Afrika ble arrangert like før prosjektstart. Planen var å kjøpe en vuvuzela som han skal ta med på førstedivisjonskamp på Melløs stadion i Moss når han kommer hjem! I sekken hadde han med seg hvit frakk og stetoskop, malariamedisin til safari, et lite reiseapotek, kamera og Mac – og sist, men ikke minst – gode sko.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media