Minneord

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Inger Schulstad, født 15.11. 1920, var en av Norges første kvinnelige kirurger. Hennes foreldre var lærere. Hun døde 21.2. 2010.

  Inger startet på medisinstudiet i 1940. På grunn av okkupasjonen ble det studieavbrudd, og hun fikk småjobber på sykehusene i Hamar og Gjøvik. Dessuten engasjerte hun seg i motstandsbevegelsen. Det var på en nattevakt på sykehuset at hun i en «lynaksjon» flyktet til Sverige med en pasient fra motstandsbevegelsen. Faren døde i 1945 mens hun ennå var der.

  Da krigen var slutt, fortsatte hun studiene i Oslo og ble cand.med. i 1948. Inger var internasjonalt engasjert og deltok i et TB-vaksinasjonsprogram i Hellas i regi av UNICEF. Etter en periode som assistentlege ved Gjøvik sykehus jobbet hun i 1952 ved et norsk feltsykehus i Sør-Korea, NorMASH. Her fikk hun enormt mye erfaring innen skadekirurgi – pluss at hun ble kjent med en hel annen verden!

  Hun fortsatte som assistentkirurg i Trondheim, innen skadekirurgi og ortopedi, og var reservelege i fire år. Hun studerte plastisk kirurgi i England og håndkirurgi i Göteborg. I 1965 ble hun godkjent spesialist i kirurgi. Fra 1963 var hun assisterende overlege ved Sentralsykehuset i Trondheim. Hun var en myndig, dyktig og omsorgsfull lege. Pasientenes vel kom i første rekke. De siste årene frem til pensjonsalderen jobbet hun deltid som bedriftslege ved sykehuset.

  På Gjøvik sykehus var hun blitt kjent med en nederlandsk sykepleier, Janny de Boer. Janny hjalp senere Inger med å flytte inn i egen leilighet i Trondheim. Siden bodde de to sammen – og med Jannys hunder, Raggen I og Raggen II. De bygde hytte i Berkåk, og som pensjonister var de på Gran Canaria om vinteren. Overalt fikk de mange venner, både unge og eldre.

  Inger var en meget beskjeden og raus person. Selv om synet sviktet de siste årene, var hun fornøyd med livet. Hun følte seg som lege helt til siste stund.

  Vi lyser fred over hennes minne!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media