Nytt om navn

Artikkel

Livsvernprisen til Mjaaland

Marianne Mjaaland. Foto Marion Haslien

Lege og forfatter Marianne Mjaaland (f. 1955) har fått Livsvernprisen 2009 for å ha bidratt til åpenhet om kvinners erfaringer og opplevelser knyttet til svangerskapsavbrudd. Prisen deles ut av organisasjonen Menneskeverd som arbeider for å verne om menneskelivet fra befruktningen til en naturlig død. I juryens begrunnelse heter det at Mjaaland i sin bok 13.uke setter ord på et tema som det er vanskelig å snakke om, og hun har utvist stort mot ved å delta i intervjuer i TV og radio.

– Hun har på en forbilledlig og konstruktiv måte bidratt til å løfte abortsaken ut av gamle spor. Mjaaland er både tøff og ydmyk, hun bekrefter kvinners opplevelser samtidig som hun provoserer. Hun har lyktes med å få unge mennesker til å delta i en debatt som nesten har vært fraværende de siste 30 årene, skriver juryen.

Tidligere har blant annet Ola Didrik Saugstad og Torleiv Ole Rognum mottatt prisen, som i år er et glassblåst hjerte.

Dikter og lege utnevnt til ridder

Paal-Helge Haugen (f. 1945) er utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk litteratur- og kulturliv. Ordensrådet har i sin vurdering lagt betydelig vekt på hans bidrag i norsk kulturliv i over 40 år. Haugen er utdannet lege, men først og fremst kjent som dikter og dramatiker. Han debuterte med diktsamlingen Blad frå ein austleg hage (1968) da han studerte medisin i Oslo, og tekstene hans er oversatt til over 20 språk. Haugen har bidratt til å knytte kunstarter sammen, og har selv samarbeidet med en rekke kunstnere innen flere sjangre. Han er en av våre nestorer innen lyrikk, heter det i begrunnelsen fra ordensrådet. Haugen har mottatt en rekke litterære priser i inn- og utland.

Ledende forskningsmiljø ved Diakonhjemmet

Revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet Sykehus har fått status som Center of Excellence. Det betyr at avdelingen er regnet blant de 18 ledende revmatologiske forskningsmiljøer i Europa for perioden 2008 – 13. Utmerkelsen tildeles av The European League Against Rheumatism (EULAR), og kriteriet er å ha publisert en viss mengde forskningsartikler i vitenskapelige tidsskrifter med impaktfaktor over 3. I løpet av en femårsperiode skal man ha samlet minst 250 impaktfaktorpoeng. Et Center of Excellence må dessuten være et avgrenset fagmiljø, én enhet og med én leder. Det er professor Tore Kristian Kvien som er avdelingssjef ved Revmatologisk avdeling, Diakonhjemmet Sykehus.

Årets helseleder

Astrid Eidsvik. Foto NSH

Astrid Eidsvik (f. 1958), administrerende direktør i Helse Sunnmøre, er kåret til Årets helseleder av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH). Eidsvik er Norges lengst sittende sykehusdirektør, med sammenhengende 15 år i samme helseforetak. Hun har sykepleiebakgrunn, og leder et foretak som inkluderer Ålesund og Volda sjukehus, tre distriktspsykiatriske sentre, to rehabiliteringsinstitusjoner og ambulanse- og nødmeldetjeneste. Foretaket har 2 500 ansatte. Prisen deles ut for tredje gang, og belønner en ledelseskultur eller -filosofi som har hatt positiv innvirkning på arbeidsmiljø og arbeidsinnsats med sikte på effektiv ressursbruk og god kvalitet på tjenestene.

Anbefalte artikler