Velkommen til Bodø! Velkommen til Nordland!

Anne Kristine Fagerheim Om forfatteren
Artikkel

Når du kommer til Bodø i juni, så prøv å få vindusplass på babord side i flyet. Ta gjerne et fly i kveldingen når lyset er på sitt vakreste.

Utsikt mot Bodøhalvøya og Langegode i horisonten. Fra siste del av oppstigningen til Per Karlstatind (en av toppene i Børvasstindene). Foto Bjørn Erik Olsen

Du kan lese saksdokumenter frem til flyverten kommer med kaffekannen for annen gang og kapteinen har opplyst om at det er «sol, 8 grader og frisk bris i Bodø, innflygingen kan bli noe turbulent», da er du omtrent i Trøndelag. Hvis du deretter følger med ut av vinduet, vil du skjønne hvorfor noen sier at da Vårherre var ferdig med skaperverket sitt, skapte han Nordlandskysten av noe småstein han hadde igjen i lommene. Under deg ser du Norges vakreste skjærgård som strekker seg nesten 400 km nordover. Fjell, øyer og skjær med de mest eventyrlige formasjoner ligger strødd i havet. Lekamøya som gjemmer seg bak Leka, Suliskongens uregjerlige døtre – De syv søstre, Sømnakongens hatt, Torghatten, som ble truffet av en pil fra den ulykkelig forelskede Hestmannen. Kanskje du også får øye på Dønnamannen og Rødøyløva, før du ved landing ser Landegomøya (som egentlig er forlovet med Blåmannen) skue betatt mot Vågekallen på andre siden av Vestfjorden.

Gjestebud ved elven

I Nordland bor det 234 966 innbyggere, hver med gjennomsnittlig 0,16 km å boltre seg på. Bodø er fylkeshovedstaden og nest største by i Nord-Norge. Navnet Bodø er sannsynligvis en feilstaving av navnet Bodin, som var navnet på kirkestedet i området på 1500-tallet. En av tolkningene av navnet Bodin er «gjestebud ved elven». Vi får håpe vi klarer å leve opp til navnet! Bodø by ble grunnlagt i 1816, på tross av store protester fra Bergen som så en ny by i Nord-Norge som en trussel mot det etablerte monopolet de hadde på handel med fisk mellom Lofoten og utlandet. Forholdet mellom kystbefolkingen i Nordland og i Bergen har uansett vært nært og fortsatt brukes begrepet «så fint at det kunne vært kjøpt i Bergen». Vi får derfor håpe bergenserne likevel tar turen nordover.

I Bodø i dag finner du blant annet den regionale foretaksledelsen i Helse Nord, snart et universitet, jagerflyplass midt i byen, endestasjon for Nordlandsbanen, politihøyskole (hvilket innebærer høy hyppighet av fartskontroller langs innfartsveien til Bodø, kjør forsiktig), verdens tetteste populasjon av havørn, superlaget FK Bodø/Glimt og ikke minst en entusiastisk arrangementskomité som står klar til å ta i mot deg!

44 år siden sist

I 1965 ble landsstyremøtet avholdt i Bodø i samarbeid med Nordland legeforening. Den gang var spesialistutdanning et viktig tema på sakslisten og nye spesialistregler ble vedtatt. Andre viktige saker var utbygging og styrking av legevaktsordningen. Så selv om vi har gått fra å være «lægeforening» til legeforening siden da, er fortsatt mye ved det samme! Som i 1965, vil det også i år bli middag på Turisthytta på Rønvikfjellet. I generalsekretær Odd Bjerckes omtale av landsstyremøtet i 1965 i Tidsskriftet (1), skriver han: «Solen sto høyt på himmelen i nord-øst da de siste dansetoner forstummet på Turisthytten og jenkaens eggende rytmer hadde ennå ikke sluppet taket på de feststemte passasjerene i bussene, da disse krøp nedover bakkene mot Bodø – og forsiktig tok seg frem gjennom måkeflokkene, som på det tidspunkt representerte det dominerende innslag i gatebildet. Og så var det slutt på landsmøtet i Bodø. Det vil sent glemmes av deltakerne (…).»

Midtnattsolen kommer i år omtrent samtidig som landsstyremøtet åpnes og vi skal snakke med værgudene slik at den vil skinne over arrangementet som i 1965. Ta uansett med varme uteklær og gode sko! Hvis været er godt og dirigentene så strenge at vi holder tidsskjema, blir det anledning til en liten fjelltur for de som måtte ønske det! Om presidenten senere på kvelden vil lede an i jenka tør vi ikke garantere, men at måsen fortsatt vil holde landsstyredelegater på rangel med selskap i stille nattegater, det er sikkert! Vi skal gjøre vårt beste for at det blir uforglemmelig også denne gang!

Velkommen til gjestebud ved elven! Velkommen til Nordland!

Ta pinseferie i nord!

Pinsen 2009 kommer rett før landsstyremøtet i Bodø. Det ligger derfor godt til rette for å ha en miniferie i Nordland før alvoret starter. Klikk dere inn på www.nordland-legeforening.no og sjekk hva dere kan finne på. Tove og Lena i Nordland legeforenings sekretariat er behjelpelig med lokal informasjon på telefon 75 54 49 11.

Anbefalte artikler