Fra vugge til grav

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I kunstinstallasjonen Cradle to Grave utforskes vanlige menneskers forhold til helse i dagens Storbritannia. Lege Liz Lee har studert nasjonale forskrivningsdata for å identifisere hvilke medikamenter som brukes relatert til alder og kjønn og har ut ifra det visualisert sykehistoriene til en typisk kvinne og en typisk mann (1). Sammen med tekstilkunstner Susie Freeman og videokunstner David Critchley har hun brukt to år på å lage den kraftfulle installasjonen i British Museum i London. Forbruket av reseptpliktige tabletter og kapsler fra et gjennomsnittlig liv er vevd inn i transparente lommer; 14 000 i hver av de respektive lengdene på 13 meter. Hadde man tatt med bruken av de reseptfrie medikamentene, ville det vært 40 000 lommer! I installasjonen er det også graviditetstester, kondomer, ultralydbilder, sprøyter, askebegre, dokumenter og fotografier av typiske livshendelser som skal vise oss at helsen påvirkes av mer enn medikamentell behandling.

  «Medikamentkarrieren» starter rett etter fødselen med injeksjon av vitamin K og snart med forskjellige vaksiner. Både kvinnen og mannen tar antibiotika og smertestillende ved flere anledninger. Mannen har astma og høyfeber som ung, men nyter god helse frem til femtiårene. 70 år gammel slutter han å røyke etter en alvorlig lungeinfeksjon. Han behandles for høyt blodtrykk de siste ti årene av livet og dør av slag når han er 76, etter å ha tatt like mange piller de siste ti årene av livet som de 66 første. Kvinnen tar p-piller mens hun er ung og får hormonbehandling etter overgangsalderen. Hun får påvist brystkreft ved mammografi og gjennomgår vellykket kreftbehandling. I eldre alder utvikler hun artritt og diabetes, men hun er fortsatt i live ved 82 år.

  I dette nummer av Tidsskriftet kan man lese om hvordan allmennleger holder seg oppdatert om legemidler på side 2692 og om bivirkninger ved generisk bytte (s. 2696).

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media