Minneord

Ivar Eikill, Herman Luhr, Emil Mohr Om forfatterne
Artikkel

Med overlege dr.med. Otto A. Mikkelsen er en pioner innen norsk revmakirurgi gått bort. For sitt arbeid med Dupuytrens lidelse vant han både nasjonal og internasjonal anerkjennelse.

Otto Mikkelsen tok medisinsk embetseksamen i Bergen i 1955, hadde turnustjeneste ved sykehuset i Haugesund og i Ølen distrikt og drev en tid privat praksis i Haugesund.

Det var imidlertid kirurgiske fag som ble hans hovedinteresse. Han bygde opp kompetanse og erfaring gjennom flere arbeids- og studieopphold hos H. Scheldrup, Plastikkirurgisk enhet ved Hospitalet Betanien, ved håndkirurgisk og revmakirurgisk enhet, Karolinska Sjukhuset i Stockholm og ved revmatikerstiftelsens sykehus i Heinola, Finland. Han var medlem av Norsk Forening for håndkirurgi siden starten i 1979 og den første som fikk Norsk diplom i håndkirurgi.

Fra 1969 og til han gikk av som pensjonist 68 år gammel arbeidet Otto Mikkelsen som kirurg ved Haugesund Sjukehus og Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Sistnevnte utviklet han til en svært viktig del av behandlingstilbudet for pasienter med håndkirurgiske og revmatologiske lidelser – særlig innen protesekirurgien, med leddproteser til knær og hofter samt ankler, skuldre og fingerledd.

Ved siden av en travel arbeidsdag som kirurg gjennomførte han et betydelig forskningsarbeid. Dette resulterte i 20 publiserte artikler samt anmodning om å skrive kapitlet om epidemiologi i Robert McFarlanes store monografi om Dupuytrens sykdom. Grunnlaget var Mikkelsens banebrytende arbeid fra 1969 med oppfølgende undersøkelser 36 år senere – verdens største og lengste epidemiologiske materiale over pasienter med Dupuytrens sykdom.

Som pensjonist publiserte han ytterligere to artikler, skrev sammen sitt store arbeid om Dupuytrens sykdom og disputerte, i en alder av 74 år, for den medisinske doktorgrad i 2002.

På fritiden hadde han i alle år stor glede av sin musikkinteresse – både i Haugesund Byorkester, der han spilte fiolin, og som fiolinmaker. Som pensjonist fikk han i mange år beholde god helse til aktiviteter på landstedet i Sunnhordland og som ivrig turgåer i Haugesunds nærområde.

Doktor Mikkelsen var beskjeden som person, men på ingen måte beskjeden på vegne av det faget han behersket med slik dyktighet. Ved sykehusene i Haugesund, der han i over 30 år la ned så stor arbeidsinnsats, omtales hans faglige styrke og integritet med stor respekt. Hans måte å praktisere legerollen på – empatisk og lyttende overfor både pasienter og kolleger – er eksemplarisk.

Vi føler i stor takknemlighet for den arbeidsinnsats han har utøvd ved våre sykehus her i Haugesund. Vår medfølelse går til hans kone Karen og til barn, barnebarn og familien ellers. Vi lyser fred over Otto A. Mikkelsens minne.

På vegne av kolleger og ansatte ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus

Anbefalte artikler