()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ressurssenteret Villa Sana kan høsten 2008 se tilbake på ti års drift og inviterer til jubileumsfeiring.

  Den kanadiske psykiateren Mamta Gautam er hovedforedragsholder under jubileumsseminaret. Foto privat
  Den kanadiske psykiateren Mamta Gautam er hovedforedragsholder under jubileumsseminaret. Foto privat

  – Vi ønsker å feire oss selv. Samtidig ønsker vi å sette søkelys på helsen til leger og andre helsearbeidere, sier psykiater Olav Lund, leder ved Villa Sana. Han understreker viktigheten av at samfunnet har helsearbeidere som selv er ved god helse.

  Forebygging

  Forebygging

  Ved Villa Sana, et ressurssenter for leger og sykepleiere, får mange leger og sykepleiere hvert år hjelp til å forebygge utbrenthet. – I en belastende jobb, med høyt arbeidstempo og stort press, er det ikke alltid de får anledning til å ta nok vare på seg selv. Man tar ansvar for andres helse, men får ikke nok tid til å pleie sin egen, sier Lund.

  Undersøkelser blant helsepersonell viser at de har mer psykiske plager og symptomer på utbrenthet enn andre grupper. Samtidig oppsøker de i mindre grad hjelp og behandling.

  Pionérarbeid

  Pionérarbeid

  Ressurssenteret Villa Sana ble etablert ved inngåelse av en samarbeidsavtale med Legeforeningen i 1998. Målet var å fremme helse og livskvalitet blant helsearbeidere, samt å forebygge utbrenthet og styrke bevisstheten om yrkesrollen. Det ble etablert etter et godt stykke pionerarbeid fra krefter ved Modum Bad: Dag Lunde, Tore Gude, Janette Kaggestad og direktør Ole Johan Sandvand. De hadde sett helsearbeideres behov for å ta en pause fra hverdagen.

  Fra 2001 har også medlemmer av Norsk Sykepleierforbund fått tilbud om kurs og rådgivning ved Villa Sana. Totalt har 1 300 leger og 700 sykepleiere benyttet seg av tilbudet siden oppstart.

  Forskning

  Forskning

  Forsker Karin Rø ved Forskningsinstituttet, Modum Bad, holder for tiden på med en studie som følger leger og sykepleiere i tre år etter opphold ved Villa Sana.

  – Vi ønsker å kartlegge hvordan de har det når de kommer til Villa Sana og å undersøke om kunnskap og erfaringer fra oppholdet er nyttige på sikt, sier Rø. Foreløpige resultater viser at jobbstress og utbrenthet går ned etter oppholdet, og at leger blir motivert til å oppsøke behandling i form av terapi, og sykmelding ved behov.

  Olav Lund (t.v.) og Karin Rø ønsker velkommen til et spennende jubileumsseminar i november. Foto Unni Tobiassen Lie
  Olav Lund (t.v.) og Karin Rø ønsker velkommen til et spennende jubileumsseminar i november. Foto Unni Tobiassen Lie
  Ettertraktet foredragsholder

  Ettertraktet foredragsholder

  Villa Sanas tiårsjubileum går av stabelen 13. og 14. november. Hovedforedragsholder Mamta Gautam er spesialist i legers helse og velvære. Gjennom sin lange kliniske praksis med leger som pasienter, og sitt utstrakte nasjonale og internasjonale engasjement for legehelse, har den kanadiske psykiateren og førsteamanuensisen blitt en anerkjent og ettertraktet foredragsholder. – Gautam er en stor kapasitet på området som vi tror mange vil ha nytte av å høre, sier Lund og Rø.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media