Legeforeningen i mediene

Artikkel

Ventetidsgarantien kan føre til at flere unge havner i psykiatrikø

Allmennlegeforeningen tror ventetidsgarantien skaper en falsk forventning, og Jan Emil Kristoffersen, leder av Allmennlegeforeningen, er overbevist om at ventetidsgarantien vil øke pågangen av henvendelser fra barn og unge. Regjeringen lover at ingen under 23 år med psykiske lidelser eller rusproblemer må vente mer enn ti dager før de blir vurdert – og ikke mer enn 65 dager før behandlingen starter.

– En nærliggende konsekvens av garantien er økt forventning om raskere hjelp. Flere henvendelser vil bare øke prioriteringsproblemet til helsevesenet ytterligere. Dette er hva som skjer når nye lover ikke følges opp med økte ressurser, sier Kristoffersen. – Det er som å vedta å fjerne bilkøene. Nå kommer fastlegene til å oppleve økt trykk, fordi folk tror at det følger et økt behandlingstilbud med garantien. Det er jo ikke tilfelle, sier han. Jan Emil Kristoffersen deltok onsdag 6. august også i en debatt i Dagsnytt 18 om regjeringens ventetidsgaranti.

Fastlege på Lillestrøm, Ole Rikard Haavet, tror at konsekvensene av ventetidsgarantien er at behandlingsstedene må avvise flere henvisninger og erklære pasienter for ferdigbehandlet før de egentlig er friske. Dette er forhold han som fastlege allerede ser i dag.

(Aftenposten 6.8. 2008)

Reddet faren ut av sykehjemmet

Etter seks uker på Tåsenhjemmet tok datteren til Svein Sundby saken i egne hender og sørget for å få faren flyttet hjem igjen. Svein Sundby ble før jul 2007 sendt til et korttidsopphold på Tåsenhjemmet for at huset i mellomtiden skulle klargjøres for hjelpemidler og hjemmesykepleie. I løpet av de seks ukene han bodde på Tåsenhjemmet, ble han ifølge datteren kraftig deprimert, neddopet og klarte til slutt knapt å snakke eller svelge medisiner. Familiens fastlege Svein Aarseth, som også er leder av Oslo legeforening, bekrefter at Sundby var dehydrert og nedsløvet Han forteller at han har hatt en veldig god utvikling etter at han kom hjem, fikk trappet ned medisinene og fikk omsorg av familien og hjemmesykepleien. Aarseth mener det var livsviktig for Sundby å komme seg ut av sykehjemmet.

(Aften 6.8. 2008)

Anbefalte artikler