()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kjell Gjertsen, født 26.1. 1919, er gått bort etter lengre tids sykdom. Han var en av våre store kirurger.

  Gjertsen fikk sin medisinske utdanning ved Universitetet i Oslo, hvor han tok sin embetseksamen i 1947. Etter videreutdanning og spesialisering i kirurgi tok han sin doktorgrad i 1961 på temaet ischuria paradoxa, eller ukontrollert vannlating og urinlekkasje. Han vurderte lenge en akademisk karriere og hadde tilbud om dette fra Rikshospitalet, blant annet konkurrerte han med professor Flatmark om professoratet på Kirurgen B. Han valgte imidlertid å dra til Porsgrunn hvor han etterfulgte overlege Ræder som administrerende overlege ved Porsgrunn Lutherske Sykehus. Her var han inntil en omorganisering av sykehusene i Grenland og inkorporeringen av Porsgrunn Lutherske Sykehus i Telemark Sentralsykehus, og ble deretter overlege og sjef for sentralsykehusets kirurgiske avdeling. Han bekledde denne posten inntil han gikk av ved oppnådd pensjonsalder i 1986. Som leder av kirurgen, først i Porsgrunn deretter i Skien, viste Gjertsen seg som en uredd og markant leder. Han var levende opptatt av å holde seg à jour i faget, og var blant de første til å hente inn nye teknikker til avdelingen. Både karkirurgien og lungekirurgien ble innført ved sentralsykehuset under hans ledelse. Det var imidlertid mage- og tarmkirurgien som ble hans hovedvirke.

  Som operatør var Kjell Gjertsen en ener. Som ung kirurg var det en stor opplevelse å få være med når han fjernet en syk bukspyttkjertel, en operasjon som den gang kunne ta både seks og sju timer, bare avbrutt av lunsj i kantinen for operatør og assistent. Kombinasjonen av hans sikre kliniske skjønn, hans omtanke for sine pasienter, hans store kunnskaper og hans handlingskraft gjorde ham til en av våre store leger. Vi som fikk lov til å arbeide sammen med ham, vil først og fremst huske ham som den store læremester. Under ham fikk det for kirurgen så viktige mester-svenn-prinsippet virkelig innhold. Han var aldri redd for å delegere, aldri redd for å gi unge kirurger nye utfordringer, alltid rede til å følge opp når vi kom til kort, slik ble han en viktig inspirator og forbilde.

  I fritiden var han en familiens mann – ivrig bridgespiller sammen med sin kone Reidun og ivrig friluftsmann enten det var i skogen, på fjellet i Rauland eller på hytta på Tjøme. I dyp takknemlighet for det han har betydd for kirurgien i Telemark lyser vi fred over Kjell Gjertsens minne.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media