Diagnosetilpassede skruer

Forsidebildet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I artikkelen Behandling av epiphysiolysis capitis femoris med spesialkonstruert collumskrue på s. 2788 beskrives utviklingen av en ny skrue og betydningen av denne nye konstruksjonen for pasientene. Denne enkle skruen er utviklet etter et samarbeid mellom ortopeder ved et mindre sykehus og utstyrsleverandør. Den brukes nå ved mange norske sykehus.

  Utgangspunktet er en skrue som brukes mye ved fiksasjon av lårhalsbrudd. Tidligere ble det ofte brukt nagler, men dette brukes ikke lenger. Gjengene på den opprinnelige skruen skal ha tak i caputfragmentet, og «halsen» på skruen er glatt for å tillate en viss kompresjon over bruddet.

  Den nye avbildede skruen er spesiallaget for epifysiolyse. Den har kortere gjengedel, og gjengene er skarpe også når den skrus ut. Man ønsker i dag å unngå fiksasjon over fysen, slik at lengdevekst fortsatt kan skje i collum femoris. Dette medfører også at man må sette inn en noe «for lang» skrue som ikke dras inn gjennom femurs cortex ved vekst i collum. Den utstikkende delen av skruen kan gi smerter. Hos ungdommer vil det ofte være behov for å fjerne skruen ved avsluttet lengdevekst. Problemet med den opprinnelige skruen var dels at gjengedelen var for lang, men også at det etter noen år kunne være vanskelig å skru skruen ut gjennom cortex i lårbeinet. Man ønsket derfor en skrue med skarpe gjenger også når den skulle fjernes.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media