Minneord

Artikkel

Overlege Lars Wegner Hausken, født 1.9. 1923 på Karmøy, er gått bort. Vi har mistet en god venn, en samfunnsbevisst borger, en god lege og en pioner i byen vår, Haugesund. Her tok han middelskole og gymnas, giftet seg med haugesundspiken Eli Kongshavn og bosatte seg her i 1968 etter en omflakkende tilværelse som lege i Norge og Sverige.

Lars Wegner Hausken ble cand.med. i Bergen i 1950 og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer i 1963. Han arbeidet ved en rekke gynekologiske, kirurgiske og andre sykehusavdelinger før han kom til Haukeland sykehus som den første spesiallege i gynekologi. I 1970 opprettet han den første gynekologiske avdeling i Haugesund. Han hadde et blodslit, som man i dag vanskelig kan forestille seg, med stadig nattarbeid og helgearbeid ved siden av heldagsarbeid, men han klaget aldri og var ikke vanskelig å be. Han var en glimrende fødselslege og gynekolog. Spesielt interesserte han seg for feltet barnløshet, og her var han en foregangsmann. Han fikk opprettet et sædlaboratorium delvis ved økonomisk hjelp av private. Senere ble det en fertilitetsklinikk som ble en av de fremste i Norden, og han var en av de første i Norge som fikk til «prøverørsbarn». Fertilitetsklinikken styres nå av en av hans sønner som har gått i farens fotspor. Videre prøvde Lars også å gjøre noe for å få ned antallet uønskede graviditeter hos unge og gikk rundt på ungdomsskoler i sin fritid og underviste selvsagt uten noen betaling. Etter at han var blitt pensjonist, reiste han til Egypt for å lære opp spesialister.

Lars var en idealist og meget samfunnsbevisst. Hvordan kan vi tjene samfunnet, var et stadig omkved.

Mange pasienter, fødende og ikke minst barnløse står i stor takknemlighetsgjeld til dr. Hausken. Han har fått flere utmerkelser for sitt banebrytende arbeid. Haugesundere har gitt ham «De fykende måker» og prisen som årets haugesunder da han ble pensjonist.

Vi som var hans omgangsvenner, vil huske ham som den gode kamerat og for mange hyggelige turer og samvær. Vi vil savne ham i vennegjengen.

Varme tanker går til Eli, barn og barnebarn.

Magne B. Grimstvedt

Anbefalte artikler