Minneord

Artikkel

16. august 2004 fylte May-Brith Mandt 64 år – samme morgen måtte hun slippe den tynne tråden som bandt henne til livet.

For fire år siden – på May-Briths 60-årsdag – arrangerte kollegene i Legeforeningen overraskelsesfest for henne. Helt intetanende kom hun inn i resepsjonen, geleidet av venner som var involvert i planene, og ble møtt av champagnekorker som spratt og 60 venner og familie som sang «Hurra for deg!». Hun var strålende vakker som vanlig, kledd i blått og frisk og sommerbrun. Med varme i blikket delte hun ut rause klemmer til alle som var kommet for å feire henne. I det øyeblikket var det mange av oss som tenkte: Ser vi sånn ut når vi blir 60 år, kan vi gå alderdommen trygt i møte.

Noen uker senere ble hun operert for kreft. Det var begynnelsen på fire år som vekslet mellom optimisme og håp om at hun skulle bli frisk og frykt for at hun ikke ville få oppleve så mange flere år med venner og familie.

Alle i Legenes hus og vidt utover i Legeforeningen kjente May-Brith. Hun var på hils med alle på huset og hadde ofte en personlig kommentar. Overfor mange av oss viste hun ekte engasjement når det svingte som verst i livets berg-og-dal-bane, og hun spredte glede der hun var til stede.

May-Brith hadde venner og kjente nær sagt på hvert nes fra nord til sør i landet. Hennes uredde stil, livsvisdom og brede interessefelt gjorde at hun var en god venn og jevnbyrdig samtalepartner for mange av dem hun møtte i sitt yrkesliv som legesekretær, som ansatt ved Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin, som sekretær i Tidsskrift for Den norske lægeforening og gjennom arbeidet med allmennlegenes samlingspunkt – Primærmedisinsk uke. Kreativ og sosial, med blikk for detaljer som skaper stemning, det var May-Briths stil.

De siste ukene tilbrakte May-Brith ved Hospice Lovisenberg. Hun hadde enerom der lyset flommet inn, friske blomster i vinduskarmen og all den service og hjelp hun kunne ønske seg. Tidlig om morgenen på fødselsdagen sin sovnet hun stille inn med sine nærmeste rundt seg. Vi vil savne henne, og våre tanker går til familien.

For kollegene i Legenes hus Terje Vigen, Charlotte Haug, Ellen Juul Andersen, Ingrid Høie og Nina Husom

Anbefalte artikler