Blått til lyst og helse

Anne Gitte Hertzberg Om forfatteren
Artikkel

Foto Marianne Loraas

Blåbær virker krefthemmende, betennelsesdempende, smertestillende og forbedrer nattsynet. Stadig flere undersøkelser tyder på at blåbær også holder hjernen ung.

Rotter med påført skade i hippocampus og nedsatt korttidshukommelse har mye lettere for å lære seg en komplisert labyrint dersom de har hatt blåbær på menyen (1). Og når eldre rotter testes ved å skulle gå over miniatyrplanker og balansere på sakte roterende tømmerstokker, viser det seg at inntak av blåbær reverserer nedsatt motorikk (2).

Forskere tror bærene inneholder en gruppe ikke-identifiserte bioaktive kjemikalier som bedrer evnen til å lære og huske etter hjerneskade. Resultater tyder på at blåbær og andre typer frukt og grønnsaker kan ha en positiv nevrologisk effekt på en aldrende hjerne, på Alzheimers sykdom og andre nevrologiske lidelser (1).

Hvis du ikke allerede har fryseren full av blåbær, er det fortsatt noen å finne i høyden. Det er bare å nyte smaken av sommer året rundt og håpe at resultatene viser seg å være de samme ved forsøk på mennesker.

Anbefalte artikler