Et lite stopp

Forsidebildet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Legen på forsidebildet formidler forhåpentligvis tilfredshet og en indre ro. Hun har endret karrierevei slik hun aller mest ønsket. Det har gitt henne en ny tilværelse som forener faglige utfordringer med muligheten til å se utover havet fra en fluktstol på et svaberg kun et steinkast fra sitt nye hjem. Hun er fornøyd.

  Vi – fotografen og legen – har de siste to år reist rundt i store deler av Norge. Vi har fotografert over 100 svært ulike leger. Vårt klare inntrykk er at de som har gjort utradisjonelle valg eller har satt sitt personlige preg på arbeidssituasjon og arbeidssted, virker mest tilfreds. Vi har ikke gjennomført forskning med p-verdier, men tanken har slått oss.

  Leger har utrolig forskjellige hverdager. En allmennpraktiker i Oslo sentrum har helt andre arbeidsoppgaver og utfordringer enn en allmennpraktiker i Bjerkvik. En transplantasjonskirurg har en helt annen hverdag enn en søvnforsker. Det er det fantastiske med legeyrket, men det stiller også krav til legen som skal velge karriere. Klart definerte studier, definerte oppgaver i turnustid og klare betingelser under spesialisering har dessverre ikke gitt legene god trening i å ta personlige og utradisjonelle valg.

  Det gjelder å finne ut hva man trives med, hva man egner seg til og hva som er forenlig med andre mål i livet. Status må settes til side. Valget trenger ikke å være tatt én gang for alle. Vi har møtt mange som har gjort vellykkede justeringer underveis. Det gjelder å tore å ta andre valg enn de som ble gjort av den som hadde stillingen før deg. Mange greier å få justert hverdagen i ønsket retning trass i strenge rammebetingelser. En enkel ting som å innrede lokalene hyggelig kan gjøre mye for lege og pasient. Vi har sett legekontorer med gode lenestoler for pasienter med kontorblodtrykk eller kontorer der det er fotografier i taket over gynstolen. Slikt bør være mulig mange flere steder. Som en begynnelse.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media