Minneord

Rune Davidsen,, Øyvind Aasgaard Om forfatterne
Artikkel

Med Norman Deans bortgang er et uvanlig, langt og rikt liv og en omfattende legegjerning brakt til ende. Normans beskjedenhet rundt egen person stod i kontrast til en eventyrlig karriere. Han hadde erfaring og stort pågangsmot og mye omtanke for andre. For oss som hadde gleden av å arbeide sammen med ham, var han et naturlig forbilde.

Norman Murray Black Dean ble født 11.10. 1917 i Skottland. Han studerte medisin ved Edinburgh University Medical School fra 1934. Han ble cand.med. i 1939. Krigen førte ham bort fra Skottland til India og Nigeria. I Nigeria utførte han store kirurgiske bragder i 20 år, bragder som vi som unge leger av i dag bare kan drømme om og aldri vil ha muligheten til å utføre og oppleve. På denne tiden traff han sin kone Bjørg, ikke i det indre av Afrika, men da han var på studietur til Ullevål sykehus. Dit kom han for å lære torakoplastikker. Det nære og varme forholdet mellom ham og hans Bjørg varte livet ut.

Hans kirurgiske karriere tok slutt da Storbritannia ikke lenger hadde kolonier. Han valgte allmennpraksis i Norge etter et mellomspill som sosialmedisiner med forskning og doktorgrad i Skottland. Han ble således distriktslege i Namsos i 1968, før familien på seks drog til Hobøl i Østfold og senere Langhus i Akershus. Der ble han spesialist i allmennmedisin i 1975. I 1979 fikk han et oppdrag i Afrika, der han arbeidet i en flyktningleir i Zambia med 20 000 flyktninger fra Sør-Rhodesia.

Etter at familien flyttet sørover, vikarierte Norman i en rekke legepraksiser i Mosse-regionen, blant annet i Våler. Der ble det opprettet flere flyktningmottak fra slutten av 1980-årene, og Norman meldte seg til tjeneste. Da de første bosniske krigsflyktningene kom til Norge, ble de møtt på flyplassen av Norman. Siden stilte han og Bjørg seg til disposisjon for dem, selv etter at flyktningmottakene var nedlagt. Norman fikk gleden av å praktisere som lege til han fylte 80 år.

Det er med stor glede og dyp beundring man har fått høre historiene om denne dyktige, men beskjedne kollegas liv og virke. Det er en hedersmann, et stort medmenneske og en nestor i norsk allmennmedisin som nå har lagt ned stetoskopet. Våre tanker går til Bjørg, barna og resten av familien.

Anbefalte artikler