Viktig mann for damene

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jentefotballen har en pasjonert talsmann i Lars Meyer-Myklestad. Ekstra engasjert ble han etter å ha steppet inn som kvinnelandslagets lege i fjor.

  Fotball-VM i USA høsten 2003 ble ingen sportslig suksess for Norge. Snarere tvert imot, laget ble slått ut i kvartfinalen, og kvalifiserte seg ikke til neste års OL i Athen. Likevel ble mesterskapet en personlig opptur for Meyer-Myklestad, som til daglig er fastlege i Grimstad. En ting er at han endelig kom seg til USA, en annen ting – og viktigst i denne sammenhengen – er at han fikk bekreftet at norsk damefotball er veldig bra, selv om toppresultatene uteble denne gangen.

  Stor opplevelse

  Stor opplevelse

  – Det har vært fantastisk å følge dette laget på nært hold. Å se hvordan det jobbes profesjonelt på mange nivåer for at landslaget skal stå best mulig rustet foran og under et stort mesterskap. Det har vært imponerende og lærerikt å være med i et stort tverrfaglig team som en landslagsledelse er, sier han.

  Lars Meyer-Myklestad er opprinnelig Oslo-gutt, har vært aktiv idrettsutøver selv, og har i tillegg hatt det medisinske ansvaret for flere norske toppidrettsutøvere. Men at han ble landslagslege for det norske damelandslaget, var heller tilfeldig. Han er med i fotballklubben Amazon i Grimstad, en klubb som på vårparten i fjor fikk stå som arrangør av en av oppkjøringskampene til VM. Kampen gikk på Levermyr stadion i Grimstad, og på grunn av forfall fra landslagets faste lege, ble Meyer-Myklestad spurt om han kunne steppe inn. Da den faste legen måtte melde forfall til nye landskamper, bad Norges Fotballforbund Meyer-Myklestad påta seg det medisinske ansvaret for landslaget ut året. Som vi vet sa han ja til det, og han har ikke angret.

  Flotte rollemodeller

  Flotte rollemodeller

  Men Meyer-Myklestad er ikke bare enn mann for kvinnelandslaget, han er også jentefotballens mann:

  – Jeg har tre fotballspillende barn, deriblant en datter, og det var fantastisk å se hvor stort inntrykk det gjorde på henne og laget hennes at vi fikk besøk av Monica Knudsen på en trening. Monica hadde tatt med både fotballsko og beviset på at det nytter å trene, den olympiske gullmedaljen hun vant i Sidney i 2000. Og som seg hør og bør, stilte hun velvillig til fotografering. Jeg tror nok mange av disse bildene har en sentral plass hjemme hos Amazon-jentene. Og som det fine forbildet hun er, kom hun med treningsråd og fortalte også litt om hvordan det var å spille virkelig viktige kamper, sier Meyer-Myklestad.

  – Monica Knudsen og hennes lagvenninner på landslaget er på alle måter flotte rollemodeller, og det er viktig at de kommer ut og får være det i det daglige idrettslivet også, fortsetter allmennpraktikeren.

  – Jentene på Amazon var heldige som kunne få Monica på besøk. I vårt tilfelle var ikke det vanskelig å få til, i og med at hun kommer fra Grimstad. Det er opplagt at alle lag ville ha stor glede av å få landslagsspillerne på besøk, sier han.

  For liten oppmerksomhet

  For liten oppmerksomhet

  Meyer-Myklestad regner seg selv som en beskjeden mann, og han har ingen ønsker om selv å stikke seg frem. Men han synes at det er synd at ikke mediene er opptatt av å fremme de kvinnelige landslagsspillerne som rollemodeller, i større grad enn de gjør.

  Det er ille at det må et VM eller et OL til for at det norske folk får ta del i damefotballen. Hver bidige dag er alle landets aviser tapetsert med fotballstoff, men det aller meste handler om gutter, og menn. Dette fører også til at jentene har mannlige fotballspillere som sine idoler, og det vil nok fortsatt ta tid før jentene henger opp plakater av kvinnelige toppspillere.

  I dag er det vel ikke en eneste poster å oppdrive av landets beste kvinnelige fotballspillere, mens sportsbutikker og bokhandler bugner av plakater av mannlige stjerner fra hele verden. Så Monica Knudsen må nok gi tapt for Ole Gunnar Solskjær.

  – Se bare på cupfinalen, sier Meyer-Myklestad. – De færreste vet når kvinnefinalen spilles. Hele landet vet alt om herrenes finale.

  Landskamper på Sørlandet

  Landskamper på Sørlandet

  Han har et poeng. Et poeng som virkelig ble illustrert da Trondheims-Ørn i fjor tok sitt sjuende seriegull uten at Norges Fotballforbunds ledelse var til stede med gullmedaljene. Som Rosenborg var Trondheims-Ørn suverent, og laget klar for gull lenge før serien var over. Likevel syntes ingen i forbundet å ha klart å regne seg frem til det. Mens Rosenborg, derimot, får sine medaljer når mesterskapet er sikret, selv om det er aldri så tidlig i høstsesongen. Så Meyer-Myklestad og alle de andre nøkkelpersonene har absolutt en jobb å gjøre i forhold til bevisstheten rundt kvinnefotballen.

  – Jeg synes det var veldig bra at Monica Knudsen og hennes lagvenninner sist vår fikk spille landskamper på Sørlandet. Det ble fulle hus og stor stemning. Det var i alle fall en lokal suksess på hvert enkelt sted, og dersom vi tenker at det er stimulerende for fotballfrelste barn og unge å få se landskamper, var dette riktig vei å gå, sier Lars Meyer-Myklestad.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media