UKAs revysjef

Jens-Eirik Larsen Om forfatteren
Artikkel

For de fleste studentene i Trondheim starter UKA, høstens kulturelle høydepunkt, om knappe to måneder. For medisinstudent Sunniva Steine startet UKA-03 for halvannet år siden.

– UKE-revyen skal bli bra, sier Sunniva Steine, årets revysjef i Trondheim. Det siste året har hun vært medisinstudent og revyentusiast, og til nå er både studiene og revyen i rute. Foto Jens-Eirik Larsen

Den 14. mars 2002 ble hun valgt som revysjef for UKA-03, og fra den dagen var det opplagt at medisinstudiene fikk en konkurrent. For den som har sagt ja til å være sjef for UKE-revyen, har påtatt seg ansvaret for kongerikets mest ambisiøse amatørrevy. Studentrevyen i Trondheim markerer annethvert år åpningen av en studentuke som for lengst har strukket seg til å bli lenger enn sju dager. I år åpner UKA med revypremiere den 9. oktober. Kulturfesten med over 250 arrangementer, er ikke over før 1. november. Når den tid kommer har revyen forhåpentligvis gått for 30 fulle hus, og begeistret et publikum på 25 000.

Revy i særklasse

Kort fortalt er UKA Norges største kulturfestival. Revyen er som da det hele startet i 1917, hovedpunktet på programmet. Helt fra starten av var revyen ment som et underholdningsbidrag for hele byens befolkning, selv om den i sin helhet ble skrevet og fremført av studentene. Raskt utviklet den seg til å ble et kulturelt høydepunkt i Trondheim. Slik er det i aller høyeste grad fortsatt, og «alle», studenter og ikke-studenter, gleder seg til UKE-revyen.

Som sagt er det lenge siden studentukemalen ble for trang, men at UKA er så ambisiøst anlagt at man trenger en revysjef i halvannet år før premieren, overrasker nok mange. Men så lenge revysjefen skal holde rede på et stort team av studenter, som alle både skal rekke studier og leve opp til UKE-forventningene, er ikke tiden for lang.

– Jeg har tenkt UKA-03 siden jeg fikk jobben, sier Sunniva Steine, som i år deltar på sine fjerde UKE. Hun debuterte i 1997 som scenearbeider på revyen, to år senere stod hun på scenen, og under forrige studentuke spilte hun barneteater. Med andre ord har hun god oversikt over hva UKA krever, og er som veteran å regne i studentmiljøet. Før hun begynte på medisinstudiet studerte hun marin teknikk ett år, i tillegg til at hun tok sosiologi grunnfag. Nå er hun ferdig med fjerde året på medisin.

Tradisjonen tro er revyen det mest krevende av alle arrangementene, og som revysjef har Sunniva Steine ansvaret for at i alt 120 personer skal komme i mål med tidenes beste UKE-revy. Teamet teller blant annet kostymedesignere, syere, scenearbeidere, malere, lys- og lydfolk, scenografer, skuespillere og musikere. Alle nødvendige i maskineriet.

– Selv om jeg har vært i sving lenge allerede, er det først nå vi begynner å føle forventningspresset. Store deler av sommeren har gått med til skrive, og nå ser vi hvilken retning det bærer, sier hun, uten å røpe mer av innholdet. Hun understreker at UKE-revyenen, i år som alltid tidligere ønsker, å forene tradisjon og nye tanker.

– Høy kunstnerisk kvalitet, oppfinnsomme sceneløsninger og storsalens livlige atmosfære har vært UKE-revyens varemerke. Årets revy skal ikke bli noe unntak! hevder revysjefen. Og slik må det være, forventningene skal være de største. Og med storsalen mener hun den største salen i Samfundet, studentens eget hus midt i Trondheim sentrum.

Aktuelt og morsomt

– Det fine med revysjangeren er at den gir oss anledning til å kommentere tiden vi lever i på en morsom måte. To absolutte krav til høstens revy er at den blir morsom og aktuell, sier Steine, som til tross for å ha vært fascinert av de skrå bredder i mange år allerede, slett ikke er noen revykjenner. Asker-jenta har aldri vært på Chat Noir, heller ikke på andre revyteatre i Oslo, og bekjenner villig at når hun skal i teatret er det helst det dramatiske repertoaret som lokker henne.

Muligens blir alt forandret etter årets revy, for Steine er ikke bare administrativ sjef for revyen, hun er også svært delaktig i det kunstneriske og er en av ti medlemmer av fortatterkollegiet som har ansvaret for at latterbølgene skal nå forventet nivå. Dersom årets revy gir mersmak, blir det kanskje naturlig å velge revy neste gang hun skal ha frikveld i teatret.

Teamwork

Før 1. november er det knapt snakk om en eneste frikveld, men selv om arbeidsmengden nå bare blir større og større, synes hun det er gøy. Interessen for teater har hun hatt fra hun var liten, og fascinasjonen er så stor at hun faktisk leker med tanken om at hobby kan bli levevei. Etter de siste månedenes økt som revysjef, er ikke fascinasjonen mindre.

– Vi jobber i team, noe som både er krevende og stimulerende. Selv om det er til tider er fryktelig slitsomt, gir dette også masse energi. Det er ikke til å unngå at det går ut over studiene, men jeg fikk tatt mine to eksamener også siste semester, og er i og for seg i rute. Jeg tenker som så, at det jeg går glipp av nå, får jeg heller lære når jeg begynner å jobbe, sier Steine.

Vi får tro henne på hennes ord, når hun hevder at også revyen er i rute. I revyteamet er det to profesjonelle teaterfolk, regissøren Kjetil Indregard og koreografen Mona Brendmo.

I forhold til tidligere år er medisinstudentene særdeles godt representert i nøkkelposisjoner. UKE-sjefen er medisinstudent, det samme er eventmanageren, to i forfatterkollegiet og malesjefen. Sunniva Steine tror at de erfaringene hun får med seg fra det hektiske studentukelivet kan føres på plusskontoen, uansett hva hun måtte finne på i fremtiden.

Anbefalte artikler