Ordføreren kjører legevakt

Livet er mer ...
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Det går mot slutten av perioden for Tom W. Lund. I fire år har han vært ordfører i Hemsedal kommune. Legeyrket har likevel ikke fått fri. I fjor høst hadde han tre måneders permisjon fra ordførersetet for å vikariere som kommunelege I.

  – Kirurgisk innstilt som jeg er, vil jeg ha ting fort unna. Det gjelder også i politikken, men byråkratiet sinker. Hvis man skulle jobbet på samme måte som doktor som i politikken, ville mange blødd i dagevis før de ble sydd sammen, mener Lund.

  43-åringen er spesialist i allmennmedisin, men har de siste fire årene fått god kjennskap til byråkratiet gjennom stillingen som ordfører i fjellkommunen i Buskerud.

  For Lund har ordførervervet utgjort 60 % stilling. Han har vært lege ved Hemsedal legesenter ved siden av hele tiden. Legevaktkjøring har han tatt del i på lik linje med andre: to- og tredelt vaktordning i den hektiske turistsesongen om vinteren og seksdelt vakt om sommeren. I tillegg har han hatt 950 listepasienter frem til januar i år, og 650 etter det.

  – Lokalbefolkningen er blitt vant til det. Men turistene som er her, synes det er morsomt at det er ordføreren som kjører legevakt, forteller han.

  Første året i jobben merket også russen seg den nokså uvanlige jobbkombinasjonen, og Lunds «dobbeltliv» ble hyllet med et eget innslag i russerevyen.

  Listefyll forplikter

  Listefyll forplikter

  15. september er det igjen kommunestyre- og fylkestingsvalg, og befolkningen går til urnene med stemmeseddelen. Hva gjør at allmennlegen utvider sin borgerplikt lokalt, i betydningen å ta på seg et tillitsverv som folkevalgt?

  – Jeg er med i politikken fordi jeg ikke klarer å holde munn. Og så er jeg sam-funnsengasjert, da, sier Lund.

  Han kom til Hemsedal i 1992 og har sittet i kommunestyret i to perioder. Det var en tilfeldighet at han ble valgt inn første gang i 1995.

  – Jeg var på ferie og fikk telefon med spørsmål om jeg kunne stå på Høyres liste. Jeg sa ja, med forbehold om at jeg fikk stå på sisteplass. Det fikk jeg, men røk rett inn likevel, forteller han.

  Ved valget i 1999 hadde han avansert til listetopp. Målet var en plass i formannskapet. Partiet som Lund representerer, hadde ikke hatt ordfører i Hemsedal siden 1958. Men, som sist, fikk Lund en overraskelse. Han fikk flere enkeltstemmer enn noen annen noensinne har fått ved et kommunestyrevalg. Valgoppslutningen var på nær 80 %, og Lund ble stemt frem til ordfører.

  En innflytter hadde heller aldri tidligere vært å se i ordførerstolen: – Alle kjenner alle i bygda, og det kan nok hende jeg fikk noen ekstra stemmer på grunn av doktorjobben, sier han.

  For få leger i politikken

  For få leger i politikken

  – Leger er flinke til å sutre og klage, men er ikke blant dem som er mest frempå for å ta på seg politiske verv, sier Tom W. Lund, som gjerne skulle ønske seg flere leger i politikken, både lokalt og regionalt.

  – Det er for få akademikere som går inn i politikken. Dermed gjenspeiler ikke det politiske systemet samfunnet. Politikken ville hatt godt av flere leger. De har mye å bidra med, sier Lund.

  Da kommunelege I ble sykmeldt høsten 2002, tok Lund tre måneders permisjon fra ordførerjobben for å vikariere full tid i kommunelegestillingen. Å ha en slik jobb ved siden av ordførerstillingen var aldri aktuelt.

  – Det kunne ført til mange habilitets- og konfliktsituasjoner. Det er noe med å ikke ha så mange hatter på hodet samtidig, sier Lund.

  Å jobbe jevnt som lege ved siden av ordførerjobben har likevel vært viktig.

  – Hvis jeg skulle vente fire år uten å jobbe som lege, tror jeg det ville være tøft å begynne igjen. Det er mye å holde seg oppdatert på. Hadde jeg ikke hatt legestillingen ved siden av, hadde jeg hengt langt etter, sier Lund.

  Legejobbingen ved siden av har også hatt en økonomisk side. Lund er bekymret over at dårlige økonomiske ordninger hindrer enkelte yrkesgrupper, blant annet leger, fra å gå inn i politiske verv på full tid.

  Tar pause

  Tar pause

  – I løpet av 27 helger fra november til mai var jeg opptatt med vakter eller møter 20 av dem, forteller Lund, og legger ikke skjul på at han stort sett har vært på jobb døgnet rundt de siste fire årene.

  For å få litt fri, har han trukket inn på fjellet til en liten jaktbu halvannen time å gå innover i fjellet. Med avslått mobiltelefon er det ingen som når ham der.

  – I elg- og reinjakten er det lite politisk liv i Hemsedal. Det har vært min rekreasjonstid, sier han.

  Ordførerjobben den siste valgperioden har tatt mye tid og krefter, og etter samråd med familien stiller Tom W. Lund derfor lenger ned på listen ved høstens kommunevalg.

  – Det har vært en lærerik og mektig tid. Kanskje kan det bli aktuelt å stille igjen om åtte år når barna er store. Kanskje gjorde jeg dette åtte år for tidlig? spør Lund.

  Nå ser han frem til å bruke mer tid sammen med familien og ute i naturen, om ikke han blir kumulert tilbake til ordførerstolen da.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media