På tvers

Artikkel

Vern mot trollskap

«Frode klør seg på den velkjente vorten midt i fjeset. Den vokste seg stor da han nærmet seg de 30.

– Det er mange leger som har tilbudt meg å fjerne den gratis. Men jeg tør ikke.

– Hvorfor?

– Min far hadde en tilsvarende. Han fjernet den og døde fem år senere av kreft. Leger kan gjerne le av meg, men jeg tør i hvert fall ikke et slikt inngrep. Dessuten er vorten mitt bumerke.»

Frode Rasmussen til Bergensavisen

Stanken av det ville menneske

«Den livsstil og det verdisyn som her fremvises, står i skarp kontrast til de verdier som med stadig større intensitet forfektes av de samfunnsmedisinske og helsepolitiske ekspertsystemene. Dette er systemer som i hovedsak er befolket av mennesker fra den borgerlige elite. De er barn av sine overforeldre på vestkanten og fortolker det sunne og gode liv ut fra sine verdier og muligheter.

Ikke bare det: De krever i tillegg at alle andre skal ikle seg de tvangstrøyer av sunnhet de vever, samt velge de stiler i livet de i medisinens navn forfekter. Som profeten handler de ikke bare ut fra god tro, men av hellig overbevisning: «Dette er skriften. Her er ingen rom for tvil.» Ingen plass for annerledestenkende. Stengt for avvikende adferd.

I gamle dager, da liv, helse, sykdom og skjebne ble forvaltet av religionen, var det nåde å få. Dagens helsefanatiske regime, derimot, synes nådeløst. Hvis du ikke lever etter medisinens sedelære, er straffen skam og sykdom.»

Per Fugelli og Jan Helge Solbakk, kronikk i Aftenposten

Uavvendelig utvikling

«Inntrykket mitt er at man blir mer sytete jo eldre man blir.»

Trond-Viggo Torgersen (50) til Adresseavisen

Ikke for alle

«Jeg er 53 år og kan sove tolv timer i strekk uten å måtte stå opp for å pisse. Det synes jeg er sterkt.»

Steinar Friis, fiskeskipper og styreleder i Norsk Kystfiskarlag, til Avisa Nordland

Trivelig taperstatus

«På min liste over ydmykelser jeg helst vil unngå, kommer medlemskap i en av Torkelsens varslede røykeklubber mye høyere opp enn å stå hutrende med en sigg på fortauet foran en hvilken som helst restaurant.

[…] Da heller trappa. Og heller, rent ideologisk, professor Fuggelis trivelige taperstatus. Det er en slags veldedig schwung over den, og som homo kjenner jeg godt devisen «de er mennesker de også». Når Per Inge Torkelsen hevder at røykere behandles verre enn homofile pakistanere her til lands, så glemmer han at både homoer og pakkiser lever fint med folk som må betro oss at de syns vi er mennesker, vi også. Det er ikke så ille, Per Inge. Det er bare alle nordmenns indre Wenche Foss som taler. Ikke stort verre å leve med enn en middels hostekule i grunnen.

[…] Og skjønt jeg sjarmeres av professorens solidariske holdning til oss stakkars røykere, så finner jeg det mye vanskeligere å bli med på hans opprør mot nikotinfundamentalismen. Historiens hjul ruller, sigarettkamerater. Det blir trappa for oss framover.

For min del må helseministeren bare stenge i vei.»

Pernille Rygg, spaltist i Dagbladet

Drikk eller gå – men gjør det hver dag

«Øyvind Horverak, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), er kritisk til at folk tar seg et glass eller to om kvelden for å slappe av.

– Folk bør heller gå seg en tur.»

Avisenes nyhetsbyrå, under overskriften «Daglig drikking best»

Gikk over streken

«De hadde ikke mye godt å si om hverandre, brødreparet i Salten tingrett.

Han som gikk lengst karakteriserte broren som syk i hodet.»

Avisa Nordland

Anbefalte artikler