To gutter fra Sør-Sudan

Anne Gitte Hertzberg Om forfatteren
Artikkel

Foto Calista Ophilia Croos

Fire medisinstudenter har vært på reise til Sør-Sudan. I dette nummer av Tidsskriftet får vi et innblikk i forholdene i landet (s.1556 – 7). Reisen var ledd i forberedelsene til årets humanitære aksjon «Utrydd Guineaorm!».

Calista Ophilia Croos, som ledet Medisinstudentenes humanitæraksjon 2001, var i høst på eget initiativ i Sør-Sudan. Med kamera over skulderen besøkte hun en rekke landsbyer sammen med et team fra Carter-senteret. Teamet underviste befolkningen i hvordan man kan unngå å bli smittet av orm ved å filtrere drikkevannet. Forebygging er det eneste som hjelper og har gitt gode resultater i mange land.

Guineaormen forårsaker store smerter når den kryper ut av kroppen. Det oppstår ofte sekundærinfeksjoner i sårene ormen etterlater seg, og pasientene kan utvikle invalidiserende artritt. Sykdom blant voksne går utover jordbruksproduksjonen. Barna er mye borte fra skolen fordi de må hjelpe foreldrene i åkeren eller fordi de selv er syke. Mange smågutter må gjete kyr, og i lange perioder fører de en nomadisk tilværelse borte fra familien. Da er det viktig at de har med seg kunnskap og sugerørsfiltre.

Ifølge Calista var det barna som mest entusiastisk deltok i undervisningen, og de var begeistret og stolte over å få eie sitt eget sugerør. Dersom de yngste unngår å få i seg orm, kan mye lidelse og livsvarig invaliditet forhindres.

Anbefalte artikler