Jubileumsbildet

Anne Gitte Hertzberg Om forfatteren
Artikkel

Forsidefoto CAMERA PRESS/Barrington Brown/Scanpix

Fotografiet av James Watson og Francis Crick med deres orginale DNA-modell er blitt et symbol på vitenskapelige oppdagelser og en markering av starten for den bioteknologiske industri. Det ble tatt nærmest ved en tilfeldighet i Cambridge våren 1953.

En ung fotograf, Antony Barrington Brown, ble tipset av en venn om at noen ved Cavendish Laboratory hadde gjort en stor oppdagelse (1, 2). Han hev seg på sykkelen med kamerautstyret på slep i en tralle for å ta bilder som kunne følge artikkelen som vennen skulle sende til TIME Magazine. Ifølge Barrington Brown selv ble han vennlig mottatt på laboratoriet av to menn. «Hva er dette?» spurte jeg da jeg så spiralmodellen med stenger og kuler i messing. «Crick veivet med armene og forklarte, men jeg forstod ingenting. Jeg bad dem stille seg opp ved modellen og se høytidelige ut. Dessverre tok de oppfordringen som en spøk.» Bildet ble aldri trykt, og Barrington Brown fikk tilsendt et mindre honorar.

I 1963 mottok Watson og Crick nobelprisen i fysiologi eller medisin for sin oppdagelse av DNA-strukturen, og fotografiet av dem henger nå i National Portrait Gallery i London. Det er også på plakaten som er laget i forbindelse med feiringen av 50-årsjubileet for oppdagelsen.

Anbefalte artikler