()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Forsidebildet er malt av engelske Margaret Mee (1909 – 88). Motivet er en bromelia (Neoregelia margaretae) fra regnskogen i Amazonas. Mee oppdaget flere nye arter av Bromeliaceae og Orchidaceae under 15 ekspedisjoner i årene 1956 – 83. Hun brukte gjerne en halvt overbygd kano for å ta seg frem i flomskogsbeltene i høyvannssesongen. De fleste av blomstene hun malte, vokste i høye trær, som epifytter. Ofte var bildene hennes oppdragsarbeider til vitenskapelige bøker, som Flora Brasilica og The Bromeliads. De ble også sterkt etterspurt som de kunstverk de er. Hun malte med gouache – ved hjelp av gummipartikler i vannfarger bringes fargene frem til overflaten og får en intens glød.

  Mee var ikke redd for dyrene i regnskogen, men hadde noen ubehagelige konfrontasjoner med hvite gullvaskere og fangstfolk. Mange av hennes opplevelser og oppdagelser er gjengitt i verket In search of flowers of the Amazonforests. Hun kunne på nært hold observere at områder hun hadde opplevd som uberørt villmark, var blitt rasert av tømmerhogst og at vannet var forgiftet. Derfor engasjerte hun seg tidlig i vern av regnskogen og fikk mye oppmerksomhet.

  Det finnes ca. 2 500 arter bromelia i Sør-Amerika og én i Afrika. Den mest kjente er ananasplanten. Bromeliaplanter er ikke snyltere. De får næring fra regndråper med organisk materiale. Noen planter danner et indre basseng som utgjør lokale økosystemer med flere hundre arter av små dyr og mikroorganismer. De forskjellige arter av bromelia vokser vanligvis på et lite område, og er derfor sårbare. Mange av dem kjenner vi nå bare gjennom Margaret Mees malerier.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media