Hussamler i Hardanger

Livet er mer ...
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  – Det begynte med at jeg kjøpte en nedlagt militærleir i 1993. Så har det ballet på seg. Nå har jeg restaurert og satt opp 24 gamle hus de siste 5–6 årene, sier Jarle Hjartåker, allmennpraktiker i Øystese. Han har startet konferansesenter i gamle, selvrestaurerte hus.

  Artikkel

  Hardingasete heter Hjartåkers store lidenskap. På Ljones i Hardanger har 45-åringen samlet om lag 20 hus stort sett fra perioden 1600 til 1870. I tillegg har han ti hus liggende som er klare til å settes opp.

  I 1993 kjøpte Jarle Hjartåker en nedlagt militærleir på Kvamsskogen – i dag et sted for vanskeligstilt ungdom.

  Sitt første gamle hus kjøpte han for 5–6 år siden etter at en bonde averterte for å bli kvitt et gammelt stabbur. Det kjøpte Hjartåker for 5 000 kroner. De første par husene fikk han billig, men da lokalbefolkningen så hva den ivrige legen kunne gjøre med et gammelt, falleferdig hus, begynte tilbudene å strømme inn.

  – Dette er et livsprosjekt. Det blir nok aldri ferdig, sier ildsjelen som i tillegg til den omfattende hobbyen, jobber full stilling som allmennpraktiker.

  Gammeldags lege også

  Gammeldags lege også

  – Jeg prøver å være en «gammeldags» lege som er tilgjengelig hele tiden. Telefonen er alltid på, forteller han.

  Men Hjartåker er ikke alltid rett rundt svingen. Hardingasete ligger om lag to mil utenfor Norheimsund, og der er han nesten daglig. Det er mye som skal ordnes på stedet som har blitt konferansesenter med utleie, servering og sengeplasser til 40. Planene er store for utvidelse, slik at det blir bortimot 80 sengeplasser.

  Romantiske omgivelser har gjort stedet ved Hardangerfjorden svært populært for bryllupsfeiringer. Men det foregår også faglige arrangementer på «gården». Blant annet har et titall ultralydkurs blitt holdt på Hardingasete, i en 1860-talls låve fra Øystese som er ombygd til festlokale og undervisningsrom. Hjartåker har selv jobbet med ultralyd i 18 år og foreleser på disse kursene sammen med andre fra ultralydmiljøet i Norge.

  Ønsket ikke museum

  Ønsket ikke museum

  Selv om de om lag 20 husene utgjør en unik samling av gamle hus fra Hardanger, ønsker ikke Hjartåker at Hardingasete skal være et museum.

  – Nytteverdien er så liten hvis det er museum. Sånn sett er ikke restaureringen heller fullstendig, sier Hjartåker.

  For å øke bruksverdien på husene, har han blandet gammelt og nytt. Utenpå er husene restaurert i gammel stil og byggeteknikk. Dører er laget slik de var for flere hundre år siden, og alle husene har torvtak eller tak med hardangerskifer. Men innendørs er det noen moderniteter. Husene har nye bad og innlagt strøm. Moderne kjøkkenfasiliteter er også tilgjengelig, om enn skjult bak tradisjonelle tredører. Inventaret for øvrig er mest antikviteter.

  – De fleste antikvitetene har jeg kjøpt av en pasient som tidligere hadde vært antikvitetshandler. Av andre pasienter har jeg fått flere flotte åklær og bunadsømmer som pryder veggene.

  På stedet er det fast ansatt to snekkere og en kokk, og annen hjelp leies inn etter som det behøves.

  Han har brukt mange lange timer med å grave grøfter for å legge elektrisitet og kloakk, og varmepumpeanlegget som varmer opp husene med sjøvann som varmekilde, er også selvordnet.

  – Jeg ser lite på TV, og det er en enorm tidsgave i seg selv. Det er livsstilen som ofte gjør at folk ikke har tid, ikke det at de faktisk mangler tid, sier han.

  Helsebot

  Helsebot

  – Jeg kvier meg aldri for å gå på jobb, og det tror jeg har mye med dette stedet å gjøre. Det er helsebot å være her, sier Hjartåker i blåsten fra fjorden. Fra selvbygd brygge får han fortalt om planene om opplevelsessenter, og det siste nye, nemlig en gammel gård i sentrum av Norheimsund som han kjøpte i oktober. Der vil han lage galleri i siloen og konsertlokaler i huset.

  – Jeg trives veldig godt i legerollen, men dette er et supplement for å få variasjon i livet. Muligens trapper jeg noe ned, slik at jeg får mer tid til Hardingasete, sier Hjartåker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media