Kostbare bøker
Kunstverkene er hentet blant annet fra lærebøker i kirurgi og hudsykdommer, fra bøker om helsebringende urter og fra anatomiske atlaser. I utstillingen finnes, blant mye annet, illustrasjoner av mekaniske proteser fra 1600-tallet, av en fødsel, av bukhulens innhold og en oversikt over lymfesystemet.
I tillegg til kunstverkene som er utstilt, er bøker de er hentet fra, lagt i glassmontre. Første og annen utgave av Andreas Vesalius (1514–64) anatomiske atlas, De humani corporis fabricalibri septem, fra henholdsvis 1543 og 1555 er utstilt. Bøkene på utstillingen er verdt flere hundretusen kroner.
Bare få slike kunstverk er laget av nordmenn. Unntaket er tegningene av spedalske syke fra Leprasykehuset i Bergen laget av Johan Ludvig Losting (1810–76). Han illustrerte Atlas colorié de Spedalskhed, et stort verk om spedalskhet som ble utgitt i 1847 og som er kjent verden over.
– Universitetet i Oslo har meget store bokskatter. Mange vet simpelthen ikke om hva som skjuler seg i hyller og arkivskap. En av hensiktene med utstillingen og boken er nettopp å gjøre oppmerksom på alt som finnes. Og hva gammel medisinsk litteratur angår: Her er det absolutt nok å gripe fatt i både for medisinere og kunstinteresserte, sier Øivind Larsen.
Utstillingen Innsikt synlig er åpen for publikum frem til 30. juni. Åpningstidene er mandag til fredag kl. 11–19.