Dans og ild i Legeforeningen

Lise B. Johannessen Om forfatteren
Artikkel

Hippokrates og kraften til å leve i sunnhet er motivet for Ekatherina Savtchenkos maleri som måler 3 ¥ 1,8 m. Foto L.B. Johannessen

Maleriet symboliserer Hippokrates og kraften til å leve i sunnhet. Sammen med ektefellen som er fotograf, lagde Ekatherina Savtchenko (f. 1965) for tre år siden en fotografisk bildeserie som hun kalte Ild for å hedre bestemoren som døde i en brann to dager før Ekatherina Savtchenko ble født. Etter å ha reddet ut fem barnebarn fra det brennende huset mistet hun livet da hun forsøkte å redde det sjette. Motivet for bildene er dans og ild. Savtchenko danset, mannen fotograferte og deretter malte hun motiver av ild på fotografiene.

Serien på 31 malerier ble første gang stilt ut i det russiske nasjonalgalleriet i St. Petersburg. Utstillingen har vært i Washington og New York, og Savatchenko er representert ved flere gallerier i USA og i Europa.

Ekatharina Savtchenko henter sine motiver fra mytologien og tar utgangspunkt i den evige sirkel. Hun er opptatt av å utfordre fargene og bruker mye rødt og gult. Det røde symboliserer jord, kropp og energi, en energi som kommer innenfra, det gule symboliserer lyset.

  Etter flere besøk i Norge har hun begynt å interesse seg for norrøn mytologi og planlegger en utstilling i Galleri B.A. i Oslo med motiver fra norrøn mytologi.

  Ekatherina Savtchenko er utdannet ved Kunstakademiet i Leningrad. Hun og sju andre kunstnere ble håndplukket til å bidra ved den første ikke-kommunistiske utstillingen i Sovjetunionen etter glasnost. Hun har også studert fire år ved Düsseldorf kunstakademi hos professor A.R. Penck, som er Tysklands mest kjente samtidskunstner. Savtchenko har eget galleri i Düsseldorf.

Anbefalte artikler