På motivjakt
Sommerferiene i familien Løvland legges i stor grad opp etter postkortsamlingen. Ektefellen Anita må finne seg i å følge med Norge rundt for å finne tilbake til stedene postkortmotivene er hentet fra..
– Noe av det morsomste med denne hobbyen er å se hvordan steder forandrer seg. På kortene er stedene avbildet for hundre år siden, og så kan vi reise dit og se stedet i dag, forteller Løvland. Han viser frem et kort av Odda rundt 1900, et samfunn uten fabrikker og med bare noen få hus, for å illustrere.
De fleste gamle postkortene er fra turiststeder på Vestlandet med breer, veier, fjell og gamle hoteller, steder der folk var på ferie også tidlig på 1900-tallet.
– De eldste postkortene vi kjenner til fra Jotunheimen ble sendt i 1895 og det eldste fra Follo ble sendt i 1899, forteller Løvland. Så langt er det disse to områdene han har best oversikt over. Han har skrevet bok om postkort og posthistorie fra både Jotunheimen og Follo-kommunene.
Til sommeren kommer hans tredje postkortbok, denne gang med postkort fra Svalbard. I bøkene bruker Løvland kort fra sin egen samling, men låner også av andre samlere.
– Det er et positivt og hyggelig miljø og folk låner villig ut, sier han.
Løvland forteller at interessen for å sende postkort eksploderte i Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Frem til 1905 var det ikke lov å skrive annet enn adressatens adresse på baksiden av kortet, og enhver hilsen måtte stå på kortets forside.
– Det er spennende å lese hilsener og se på frimerkene på de gamle kortene også, sier han. Mange av kortene i samlingene er derimot aldri sendt, men kjøpt som suvenir i stedet for fotografier.