Lokale folketoner
Terje Kjer har bakgrunn som klassisk sanger, og det er det han har gått og lært hos ulike sangpedagoger siden tidlig på 1980-tallet. I tillegg har han sunget noe opera, og han var med da fylkeskulturkontoret i Sogn og Fjordane i 1993 satte opp Barberen i Sevilla i Førde og Sogndal. De siste årene har det derimot vært gamle religiøse folketoner som har stått på programmet.
Ragnar Vigdal (1913–91) fra Luster har fått anerkjennelse som en av de fremste vokale folketonekunstnere i Europa i nyere tid. Han har blant annet vært med på å samle inn og overlevere mye gammel, religiøs folkemusikk som han sang inn på lydbånd, som finnes ved Universitetet i Bergen. Da Kjer kom til Luster i 1974, var Vigdal en av hans pasienter.
– Vigdal pleide å synge når han kontrollerte blodtrykk, og han ønsket veldig at jeg skulle lære å synge slik som han, sier Kjer. Den gamle mesteren laget en øvingskassett til Kjer for å se om han kunne mestre den spesielle sangtypen. Sangtradisjonen i Indre Sogn er karakterisert av «krudler og trinn» som er utsmykninger på meloditonen. Folketonene Vigdal har samlet, er beregnet kun for sang, eventuelt med enkelt hardingfeleakkompagnement, og de går verken i dur eller moll, men en mellomting med kvarttoner.
– Det er ikke lett å synge slik, for vi er så opplært i de tempererte toneskalaene. Det er en veldig spesiell opplevelse å synge mellom dur og moll, forteller Kjer. Første helgen i juli deltok han med Vigdals folketoner i landskappleik på Voss.
– Det har krevd mye øvelser å få til disse sangene for meg som har klassisk bakgrunn, sier Kjer, men han mestrer det godt og ser ikke bort fra at han selv om noen år kan lære bort den lokale sangtradisjonen til nye generasjoner.