OL-avbrekk i medisinstudiene

Astrid Marie Nylenna Om forfatteren
Artikkel

– Jeg har aldri sagt at jeg tror på gull, men blir det min dag tror jeg godt at jeg kan ta medalje, sier 23-åringen som reiser til de Olympiske leker i Sydney i Australia i september. Det blir et historisk mesterskap for Norge. For første gang er det flere kvinnelige enn mannlige deltakere i den norske troppen, og de største medaljehåpene forventes å være på kvinnesiden.

Trude Gundersen sparker i sekker på trening, men i kamp er det motstanderens hode og mage som er målet. Foto A.M. Nylenna

Turner

Da OL-satsingsgruppen i taekwondo ble tatt ut for mer enn to år siden, var ikke Trude Gundersen en gang en av de fem utøverne i gruppen. Det var turn som hadde vært hennes sportsgren, og hun drev med konkurranseturn til hun var 15 år.

– Det er nok derfor jeg har hatt så rask fremgang i taekwondo. Jeg hadde allerede et veldig godt fysisk grunnlag med god styrke og koordinasjon, sier Gundersen som har drevet med taekwondo i seks år. I sesongen 1998–99 vant hun mange stevner og kom med i den olympiske satsingsgruppen. Nå er hun den eneste norske utøveren som har kvalifisert seg i taekwondo, og den første utøveren fra Norges Kampsportforbund som deltar i OL noensinne.

Permisjon fra studiene

Siden i vår har hun hatt permisjon fra studiene ved Det medisinske fakultet i Bergen for å kunne drive hardtrening frem mot OL. Nå trener hun to harde økter om dagen bortsett fra søndag, i tillegg til å reise rundt på stevner.

– Kvalifiseringen til OL foregikk i Stockholm i oktober i fjor, og det var dagen etter fysiologieksamen og mindre enn en måned etter eksamen i histologi. Da suste det hardt rundt lille meg, sier Trude Gundersen som er blitt kalt hunndjevelen med engleansiktet i en bergensavis og dratt frem som mulig fotomodell i Dagbladet.

Taekwondo er en tradisjonell, koreansk kampsport. Treningen består av to deler: trening av grunntrinn og kamptrening. Alle trener grunnteknisk først. Der lærer man slag, blokkeringer og spark. I forhold til andre kampsporter bruker man mest spark i taekwondo. I kamp brukes full beskyttelse med vest, hjelm samt arm- og leggbeskyttelse.

I kamp kjøres tre runder à tre minutter, og poeng skåres ved å treffe motstanderen med spark i mageregionen eller i hodet.

– En kamp er fort gjort, men det er veldig intenst mens det pågår. Det skjer ting hele tiden, og det er aldri tid til mer enn fem sekunders passivitet. Man blir dødssliten, sier Gundersen.

Vinn eller forsvinn

Trude Gundersen konkurrerer vanligvis i vektklassen 63 kg, men i OL er gruppene større, og Gundersen vil konkurrere i klassen 57–67 kg. I alt vil det være 12 utøvere i hennes klasse.

– Det er cupsystem fra første kamp. Taper jeg den første kampen, er jeg ute, forteller Gundersen. Det er ingen innledende runder. Hun vet at hun må satse for fullt fra første stund og at hun bare har en dag å gjøre det på.

I oktober begynner Trude på den kliniske delen av medisinstudiene, men hun kommer til å fortsette taekwondotreningen.

– Det kommer andre, morsomme stevner etter OL også. Det er VM høsten 2001, og i februar er det stevne i Las Vegas. Men jeg kommer nok til å gå tilbake til vanlig ettermiddagstrening. Det blir mer avslappende når det ikke er OL-satsing direkte, sier Trude Gundersen.

Anbefalte artikler