Tørrskodd over Øresund

Livet er mer...
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Abstract

  Å løpe over Øresundsbron var nærmest som å løpe på havet, forteller Petter Jensen Gjersvik. Dermatologen tok et avbrekk i disputasforberedelsene og 12. juni løp han fra Danmark til Sverige i historiens største halvmaraton som samlet 90 000 løpere.

  Artikkel

  Hele pinsehelgen ble forbindelsen over Øresund feiret med stor brofest. Blant arrangementene var brovandring og sykkelløp. I alt deltok over 250 000 mennesker på den bilfrie åpningen. Det 21,1 kilometer lange halvmaratonløpet var det største enkeltarrangementet, og med egne klasser for elite og amatør, var det plass for allmennbefolkningen, dog den sprekere delen.

  – Det er litt av en opplevelse å bli sugd inn i dette kollektive løftet. Det er en stor fellesskapsmanifestasjon, sier Petter Jensen Gjersvik som arbeider ved Hudavdelingen ved Rikshospitalet.

  Klaustrofobifri tunneltur

  Klaustrofobifri tunneltur

  Løpet startet i Kastrup utenfor København. Første etappe var den fire kilometer lange undersjøiske tunnelen som innleder Øresundsforbindelsen fra dansk side. Tunnelen kommer opp på den kunstig oppbygde øya, Peberholm. Opprinnelig skulle forbindelsen gått om Saltholm som er en naturlig holme i farvannet mellom København og Malmö, men dette forslaget ble forkastet. Den kunstige øyen som ble bygd i stedet, ble naturlig nok kalt Peberholm. Tunnelen ligger bare 20 meter under bakken, og fordelt på fire kilometer gir dette svært liten stigning.

  – Jeg tenkte at nå må jo snart tunnelen snu og gå oppover igjen, men det gjorde det ikke. Det var en lett løype, sier Gjersvik. 48-åringen vil på ingen måte kalle seg et løperfantom, men har de siste ti årene deltatt i

  flere både hel- og halvmaratonløp. Han har blant annet løpt New York-maraton to ganger og Berlin-maraton en gang. I tillegg er halvmaratonløp i Oslo og Göteborg årlige foreteelser for ham.

  Selve broen er 70 meter over havet på det høyeste og den er 7 845 meter lang. For hver kilometer stod tre Røde Kors-stasjoner parate med førstehjelpsutstyr. Men det ble lite dramatikk. Overskyet vær med perfekt løpstemperatur på 15 grader, bidrog til få skader. Noen var likevel utslitte da de kom i mål, men gratis fotterapi og massasje i det feststemte svenske målområdet var til god hjelp for mange.

  Disputasavbrekk

  Disputasavbrekk

  Petter Jensen Gjersvik disputerte bare tre dager etter broløpet. Han så på løpet som et fint avbrekk i forberedelsene. Manuset om hudkomplikasjoner hos immunsupprimerte transplantasjonspasienter var nok med på turen til Øresund, men ble sjelden hentet frem, bedyrer han.

  – Jeg bestemte meg for fire år siden for at dette løpet skulle jeg være med i , og da måtte jeg bare sette av tid til det. Disputasen var stort sett i boks, forteller han.

  Broløpet har vært planlagt i fire år. Som den engangsforeteelsen det var, måtte arrangørene sørge for at alt klaffet første gang.

  – Alt var organisert til minste detalj, en fantastisk logistikk, sier Gjersvik.

  Med 90 000 løpere som skulle fordeles på drøye to mil, var det nødvendig med et strengt tidsprogram, og 1 250 løpere ble ønsket god tur hvert femte minutt. Først rullet rullestolbrukerne i gang, så var det eliteløperne, før amatørene ble satt i gang med ulike klasser inndelt etter utlendinger, dansker og til slutt den største gruppen, nemlig svenskene.

  For Gjersvik og mange tusen andre løpere var det opplevelsen og ikke tiden som betydde noe. Gjersvik kaller seg selv en kontorrotte, og skrev artikkelen Fra sofasliter til mosjonsløper etter at han løp New York-maraton for første gang tidlig på 1990-tallet (1).

  – Jeg passer på å finne løp med mange deltakere, for der gjør det ingenting om man løper så sakte som meg, sier Gjersvik beskjedent. Men han gjorde ikke noe dårlig løp. Sammen med konen Åsta Gjersvik løp han de 21,1 kilometerne på under 2,5 timer. Elitevinneren løp på én time, mens sistemann i mål brukte drøye seks timer på å komme tørrskodd over Øresund.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media