Studenter blåser i Bergen

Ingrid M. Høie Om forfatteren
Artikkel

I et kjellerlokale så lite at det bare med nød og neppe er plass til notestativer, samles 16–17 medisinstudenter i Bergen til ukentlige storbandøvelser. Det har de gjort siden 1998, da Johan Torgersen tok initiativ til å starte bandet.

Medisinsk Storband i Bergen er et band med stort potensial, her representert ved Jakob Larsson, Johan Torgersen og KirstenØvregard Hope. Foto I.M. Høie

Revyband

Ideen begynte å spire under arbeidet med studentrevyen i 1997, hvor man hadde et revyband bestående av akkompagnement og tre blåsere. Året etter ble en annen musikalsk gledesspreder i byen under fjellene, Medisinsk Blæse et Spadser-Ensemble, beriket med en rekke flinke folk, og da var det ikke noe å nøle med, syntes Johan Torgersen. Navnet på bandet ble kort og godt Medisinsk Storband. – Det sier i grunnen alt, kommenterer Johan og får samstemte nikk fra styremedlemmene Torgeir Wergeland Sørbye, Jakob Larsson og Katinka Farbrot.

Det er med andre ord et forholdsvis ferskt band som besjeler Spain, In the Mood eller en storbandversjon av Dovregubbens hall, men «trøkket» blir ikke mindre for det.

– Dette er et band med stort potensial. Det klinger bra. Dette kan komme til å bli et meget godt storband, spår dirigent og lege og tidligere profesjonell musiker, Øystein Søbstad.

Stor blåserrekke

En stor blåserrekke er kjennetegnet på et storband. Det vil si fem saksofoner, fire tromboner og fire trompeter. Men heller ikke flere. For i storband skal det kun være én person på hver stemme. Alle stemmer har sin utfyllende funksjon. Medisinsk Storband mangler riktignok en trombone, men den henter man inn utenfra ved opptredener. I tillegg til blåserne kommer akkompagnement av gitar og slagverk, gjerne også en vokalist. På repertoaret finner man vals, swing og kanskje også tango.

Medisinsk Storband har vokalist, men er først og fremst basert på instrumentalmusikk.

– Vi spiller underholdningspreget musikk som folk kjenner igjen og som egner seg til dans, dessuten klassisk storbandmusikk og poplåter som er arrangert for storband. Det synes publikum er moro, mener Johan og Torgeir.

– Medisinsk Storband opptrer mer enn gjerne, og vil etablere seg som et begrep både i medisinermiljøet og i Bergens studentmiljø for øvrig. I løpet av vårmånedene venter seks spillejobber. På årets Ball Medicorum er bandet en selvfølge.

– Vi tar på oss så mange spillejobber som mulig, og er nødt til å ta dansejobber for å få inntekter. Men vi har ambisjoner om å bli attraktive som konsertband også, et band som folk gjerne vil høre på. Det er en større musikalsk utfordring å arbeide seg frem til en konsert, synes studentene.

Møtepunkt

Storbandet betyr moro og avkobling fra medisinstudiene, men studentene peker også på en annen sosial effekt.

– Vi har representanter for alle årskull av medisinstudenter i bandet. Dermed bidrar bandet til å øke kontakten mellom preklinikere og klinikken. Hierarkiet forsvinner helt. I tillegg håper vi at bandet kan bidra til å knytte medisinermiljøet nærmere det øvrige studentmiljøet i Bergen, sier Jakob Larsson.

– Hvis noen, fortrinnsvis i Bergens-området, ønsker storbandunderholdning, kan de ta kontakt med Ole Budal på telefon 55 29 52 53, minner Katinka Farbrot om, før vi forlater kjelleren med Sweet home Chicago klingende i øret.

Anbefalte artikler