Nytt om navn

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Skadeforebyggende arbeid

  Børge Ytterstad (f. 1943), Kirurgisk avdeling, Harstad sykehus, har i forbindelse med den femte verdenskongress i skadeforebyggende arbeid i New Dehli mottatt Traffic Safety Partnership Award.

  Helt siden 1985 har Ytterstad ledet et prosjekt i Harstad der han sammen med gode medarbeidere har foretatt en kontinuerlig registrering av skader ved Harstad sykehus og sørget for at opplysninger om skadeårsak og forebyggingsmuligheter er blitt ført tilbake til lokalbefolkningen, frivillige foreninger og politiske organer. Resultatene har vakt interesse så vel i akademiske som i politiske miljøer, og erfaringene fra the Harstad injury prevention study kan nå deles med store deler av verden.

  Immunologi

  Professor Bjarne Bogen (f. 1951), Immunologisk institutt, Rikshospitalet, er tildelt Senior Research Award fra Multiple Myeloma Research Foundation, USA, og the McCarty Cancer Foundation, Canada. Disse to organisasjonene som finansieres av frivillige midler, driver samarbeid for å støtte forskning på beinmargskreft.

  Finansieringsstøtten på nesten 600 000 kroner gis Bogen og hans forskningsgruppe over ett år, og finansieringen administreres gjennom Den Norske Kreftforening.

  Smertelindring

  Stein Husebø (f. 1944), Bergen, har under Deutscher Smertzkongress i Frankfurt mottatt en tysk smertepris på 50 000 kroner. Husebø leder et femårig prosjekt med base ved Bergen Røde Kors sykehjem. Prosjektet har bidratt til et nytt behandlingstilbud for alvorlig syke og døende pasienter, hvor det er spesielt lagt vekt på det humanistiske perspektivet.

  En del av arbeidet frem mot 2003 innebærer å spre kunnskap om prosjektet gjennom forskning, undervisning, konferanser og klinisk virksomhet. I tillegg har Husebø skrevet faglitteratur om smertebehandling og en bok og flere fagartikler er også gitt ut i Tyskland.

  Norsk kirurg vant lege-VM på ski

  Det sjette verdensmesterskapet i langrenn for leger ble arrangert i Oberammergau i de tyske alper. Rennet var lagt inn som en del i Worldloppet König Ludwig Lauf, og arrangeres annethvert år i klassisk og fristil. I år fullførte 77 leger, tannleger, veterinærer og farmasøyter, det vil si yrkesgruppene som sorterer under det tyske begrepet Ärzte.

  Det er andre gangen Ketil Berstad deltar i «world medical cross country». Også i 1998 vant han. – Halve året består livet av ski, det andre halvåret av orientering og triatlon, sier 36-åringen som holder på med subspesialisering innen kirurgi ved Haukeland Sykehus. Birkebeinerrennet som gikk av stabelen 18. mars, hører med til hans faste aktiviteter; ni av ni ganger har han klart Birkebeiner-merket etter å ha tilbakelagt de 58 kilometrene over fjellet mellom Rena og Lillehammer. I 1999 tok han tredjeplassen i sin klasse i Oslo Triatlon, en plassering han bare var passe fornøyd med, kanskje fordi han året før ble nummer to. For den konkurranseglade kirurgen er årets skitrening med på å danne grunnlag for deltakelse i sommerens lege-VM i triatlon. I år arrangeres også dette i Bad-Endorm i Sør-Tyskland.

  Det er International Medical Triathlon Association med nettadressen www.imta.de som arrangerer World Medical Cross-Country. Organisasjonen står også bak verdensmesterskapet for leger i triatlon. Vil du ta opp konkurransen med Ketil Berstad til neste år, kan du lese om rennet på Internett: www.koenig-ludwig-lauf.com

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media