Roald Røde

Hanne Bjørnstad Om forfatteren
Artikkel

Det var med tungt hjerte at vi mottok beskjeden om at Roald Røde sovnet inn 31. mai 2019, 91 år gammel. En bauta i norsk kardiologi har dermed gått bort.

Roald Røde ble født 24. februar 1928 i Langfjordbotn i Finnmark. Etter bestått medisinsk embetseksamen dro han etter hvert til USA. Der studerte han – som første nordeuropeer – romfartsmedisin og senere tok sin spesialisteksamen. Han har hatt en lang og innholdsrik karriere innen sitt fagfelt, en oppdagelsesreise innen kardiologien.

Roald var innovativ. Da han vendte tilbake fra USA, tok han med seg mange nye behandlingsprinsipper. Han var uredd og hadde klokkertro på at det han hadde lært «over dammen» var rett. Han var den første kardiologen i Nordland fylke på 70-tallet. Han måtte derfor etablere mye selv, han kom ikke til dekket bord. Han etablerte hjerteovervåkning, som en av de første i landet. Han var tidlig ute med trombolysebehandling ved hjerteinfarkt, etablering av koronar angiografi ved Nordlandssykehuset i 1973, pacemakerbehandling og hjertesviktpoliklinikk ved sykehuset.

Roald Røde hadde en fantastisk og unik evne til å kommunisere med pasienter og pårørende. Han evnet å stenge resten av verden ute og få folk til å føle seg som de viktigste for han der og da. Han var også en fantastisk læremester – han brant for faget. Når han på sitt sedvanlige vis spontant begynte å undervise i avdelingen, flokket det seg rundt han av både sykepleiere og leger. Han hadde en egen evne til å gjøre kompliserte ting forståelig. Han var derimot ikke særlig begeistret for byråkrati og «unødvendige møter». Da hadde han gjerne med seg faglitteratur han kunne lese hvis det ble for kjedelig, men han fulgte likevel godt med og bidro ved viktige beslutninger.

For sin mangeårige innsats for kardiologien i Bodø og Nordland ble Roald Røde velfortjent hedret med Kongens fortjeneste medalje i sølv i 1998, noe han satt stor pris på.

Vi føler oss privilegert og ydmyk vi som har vært så heldige å kjenne og ikke minst jobbe sammen med han. Sterke personligheter som er innovative og banebrytende slik som Roald var, blir det dessverre mindre plass til og færre av innen dagens helsevesen. Roald Røde har etterlatt seg et varmt fotavtrykk i norsk kardiologi.

Våre tanker og medfølelse går til hans familie.

På vegne av kardiologkollegaene fra Hjerteavdelingen ved Nordlandssykehuset Bodø

Anbefalte artikler