Helge Stormorken

Minneord
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Foto: Sverre Dalland / Aftenposten / NTB scanpix
  Foto: Sverre Dalland / Aftenposten / NTB scanpix

  Professor dr.med. Helge Stormorken gikk bort 9. juni 2019, 96 år gammel. Et langt og produktivt liv er over.

  Veien fra oppvekst i Kvam i Gudbrandsdalen til professorat og ledende legestilling ved Rikshospitalet var drevet av en sjelden begavelse og oppdragelse til arbeid og ansvar. Stormorken fikk stipend for å gå fortsettelsesskole i Gudbrandsdalen og gikk deretter på Eidsvoll landsgymnas under krigen. Etter hva han selv fortalte, gikk han på skole om dagen, jobbet deretter på gårdene rundt til solen gikk ned, og leste skolefag om natten.

  Stormorken ble veterinær i 1948. Etter veterinærpraksis i Gudbrandsdalen ble han forsker ved Norges veterinærhøgskole og professor samme sted i årene 1959–63. Han besto medisinsk embetseksamen i 1954 og ble dr.med. i 1958. Helge ledet Institutt for tromboseforskning ved Rikshospitalet i perioden 1963–80. Fra 1980–88 hadde han stilling som spesiallege ved Medisinsk avdeling samme sted. Deretter fikk han engasjement i forskerstilling ved Nycomed til 1993.

  Hans forskning ledet til mange oppdagelser. Det ble 270 publikasjoner og 20 bidrag til fagbøker, vesentlig innen forskning på trombose og hemostase. Han beskrev en ny sykdom, nå kjent som Stormorken-syndromet. Tilstanden forårsakes av mutasjon i et gen som koder for en kalsiumsensor. En norsk pasient som ble undersøkt av Stormorken hadde blødningstendens som et av de mest fremtredende symptomene. Stormorken ble medforfatter på sin siste publikasjon i 2014, da den genetiske bakgrunnen for tilstanden ble avklart.

  Stormorken hadde en lang rekke tillitsverv i inn- og utland. Han sto bak verdenskongressen i trombose og hemostase i Oslo i 1971 sammen med Paul A. Owren. I dag er dette en kongress som samler tusener av deltagere hvert år. Han var leder for Røde Kors-legeteam under krigen i Algerie i 1962, mottok Poulsson-medaljen og var ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.

  Helge var et stort menneske med sin raushet, arbeidsinnsats og omtanke for alle rundt seg. Han var godt kjent for sitt temperament, men enda mer for sin humoristiske sans og en fargerik selvironi. Helge var elsket av sine pasienter som han tok seg av med all sin store kompetanse.

  I en alder av 83 år utga han en biografi om sin forgjenger, professor Paul A. Owren, og en bok om historien til Institutt for tromboseforskning da han var 91 år. Den inneholder også hans egen livsskildring og kunne gjerne vært pensum i dagens skoler. Helge Stormorken vil bli dypt savnet av kolleger og sitt store nettverk i inn- og utland.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media